Een jazzclub zoals die hoort te zijn

jazzclub-top
Een jazzclub zoals een jazzclub hoort te zijn

Een zonnebril op de neus, vintage hoed modieus schuin op het hoofd en vingers die op een bijna magische manier over de snaren van een contrabas glijden. Jazzclubs waren cool nog voor cool een woord was en baanden zich de afgelopen jaren een weg naar de populaire cultuur. Dankzij films, series en zelfs stripverhalen weten we nagenoeg allemaal hoe een jazzclub eruit ziet, zonder er zelf ooit eentje te hebben gezien. Afstand speelt hierin een belangrijke rol want voor de echte jazzclub (en dus niet een café waar ze van tijd tot tijd wat artiesten laten optreden) moet je naar de USA … toch? Neen dus want in Komen-Waasten of all places hebben enkele gepassioneerden een echte jazzclub neergepoot, compleet met internationale sterren die er op het podium verschijnen. 

Komen, meer dan koers alleen

jazzclub-2
De crême de la crême passeerde er de revue

Komen-Waasten is een erg bijzondere plaats. Als exclave heeft het een unieke status in België en het is het soort gemeente waar je los voorbij rijdt. Tuurlijk, Ploegsteert kennen we allemaal, al was het maar vanwege de koers, maar voor de rest is het voor de buitenstaander een bijna slapende gemeente. Toch broeit het er van de creativiteit en is het op vele vlakken zelfs een van de hipste plaatsen in België, je moet gewoon weten waar kijken.

jazzclub-3
Enkel by night valt de kleine gevel wat op

In de schaduw van het gemeentehuis lijkt het op het eerste zich op een banale, saaie gevel. Wat trendy rusty elementen en een leuke voordeur terzijde, is huisnummer 13 nu niet bepaald eentje die in het oog springt. Duw de deur open, stap voorbij het stevig gordijn dat er hangt en je waant je meteen in New Orleans. Enkele gepassioneerde jazzliefhebbers, die meer dan eens in de VSA waren, vonden het een zonde dat er niet echt een muzikale tempel van die soort was in België. Ze lieten er dan ook geen gras over groeien en openden hun eigen keet, pal aan de Franse grens. 

Zeg niet zomaar café tegen een jazzclub

“Gewoon een café dus”, zou je gaan denken als Belg maar dan zou je je gigantisch gaan vergissen. Jazzclub ‘OpenMusic’ is een club van de puurste soort. Een podium, stoelen die allen richting artiesten staan gedraaid en een akoestiek om je vingers bij af te likken. Hier kan geen sprake zijn van mensen die op hun smartphone zitten te tokkelen of die met hun rug naar de muzikanten zitten gedraaid. Neen, OpenMusic draait om de muziek en de belevenis op z’n Amerikaans

jazzclub-4
Doe eens even heerlijk uit de hoogte

Dat ze de zaken goed hebben aangepakt wordt duidelijk wanneer je de affiches bekijkt. Hoewel de beginnende muzikanten er hun kansen krijgen, staan ook Amerikaanse kleppers te trappelen om in Komen op het podium te kruipen. Je kan ze het moeilijk kwalijk nemen want deze unieke plaats zorgt ervoor dat ze keer op keer een soort van thuis-gevoel krijgen. 

Ook voor de bezoekers is het iedere keer vingerlikkend genieten. Zelfs zij die absoluut geen liefhebber van het genre zijn, zullen geen weerstand kunnen bieden aan de verslavende beats die uit de gitaren en trompetten worden getoverd.

Openingsuren, programma en info zijn terug te vinden op de website van Jazzclub OpenMusic. (klik)