Eiersmijten, topsport & pintjes drinken

eiersmijten-top
Gooien met eieren? Dat is serious business

Als rasechte oermensen gaan we een uitdaging nooit uit de weg. Als het dan nog eens gaat over een ludieke uitdaging, dan zijn we helemaal niet meer te houden. België is en blijft het mekka van de wedstrijden die eigenlijk helemaal nergens op slaan maar toch o zo leuk zijn. Het wereldkampioenschap eiersmijten in Komen-Waasten is daar zo een prachtig voorbeeld van. Vanzelfsprekend waagden we zelf onze kans en we kwamen al snel tot de conclusie dat het allemaal zo eenvoudig niet is als het lijkt. 

Het was saai, nu is het wereldnieuws

Richting Cité Geuten dus, een volkse wijk middenin de grensgemeente Komen-Waasten. Het is het soort wijk waar je jezelf, zonder al teveel moeite, probleemloos steendood kunt gaan vervelen. Eat, work, sleep, repeat is er bijna een mantra en de weekends zijn voorbehouden voor de standaard dingen die een werkmens al eens graag onderneemt. Behalve 1 dag per jaar, die ene dag waarbij eieren niet worden gebruikt om een omelet mee te maken. 

eiersmijten - foto2
Incoming!

Het was een idee dat ontstond in de wilde jaren 70 waar enkele jongeren, wat een verrassing, zich steendood verveelden. Ze dachten dat het wel leuk zou zijn om met eieren te gaan gooien naar elkaar en kijken wie er het verst van al raakt. Het begon met een paar buurjongens, het jaar erop trok de volledige straat naar buiten om het te brengen tot op het punt dat het vandaag is. Een volledige wijk traint een jaar lang om die ene dag te kunnen schitterend tijdens het onofficiele wereldkampioenschap eiersmijten

Peanuts? Toch niet!

Eiersmijten - foto3
Eerst door de kwalificaties raken

Hoe moeilijk kan het allemaal gaan zijn? Het is uiteindelijk niet veel meer dan gooien met een ei, terwijl de andere die moet gaan opvangen zonder te breken. Wie ooit in een jeugdbeweging zat moet dit snel onder de knie krijgen? Toch? Wel, niet dus want het is vooral dat ‘opvangen’ dat bijna een olympische sport is. Iedereen kan een ei metersver kieperen maar het zonder kleerscheuren opvangen is iets van een compleet andere orde. Het eerste ei dat we (als koppel vormden we een echt team) lanceerden verdween ergens in de tuin van buurtbewoners, het tweede ei scheurde rakelings over ons heen en het derde ei deed een ‘hiroshimaatje’ door te ontploffen in mijn handen. 

Eiersmijten - foto4
De broertjes Laby, regerende wereldkampioenen

Terwijl we dieper en dieper wegzakken in de rangschikking, terwijl onze kleren en schoenen bedekt worden met een dikke laag gele smurrie en terwijl we ondertussen al zeker twee keer los op de grond zijn gevallen .. vernieuwen de historische winnaars hun zege. 55 meters en een klets, zo ver raakte het ei zonder te breken. 

Volgend jaar opnieuw, wie nog?

Onze droom om wereldkampioen te worden zullen we dus nog even moeten opbergen. Volgend jaar wagen we opnieuw onze kans en we zullen dan ook een voorraadje eieren in huis halen om ons klaar te stomen voor het kampioenschap. 

Het kampioenschap gaat ieder eerste weekend van augustus door in Cité Geuten (klik voor maps). Je moet je er gewoon aanmelden, eieren aankopen en je kunt deelnemen.