EMF meters, cruciaal gereedschap of nutteloze gadgets?

Tot pakweg 20 jaar geleden kenden enkel opgeleide technici het toestel maar ondertussen is het uitgegroeid tot de absolute must-have van zowat iedere spokenjager. De EMF meter is het gereedschap waarmee de die-hards en echter dan echte zich onderscheiden van de fakers en de wannabes. Met het toestel kan de serieus spokenjager zich onderscheiden van de rest en zo onweerlegbaar bewijs vinden van het bestaan van het paranormale. Waar dient het nu uiteindelijk voor, hoe gebruik je het en vooral .. is het wel zo nauwkeurig als men het wil laten uitschijnen? We namen ons exemplaar onder de loep en kwamen tot een erg bijzondere vaststelling

EMF-top
EMF metertjes, must have of nutteloze gadget?

Misschien, zoals zo vaak, kan het handig zijn enkele misvattingen uit de wereld te helpen. Jawel, we hebben wel degelijk zo een EMF meter (meer dan één zelfs) in ons arsenaal zetten en jawel, stiekem hopen we dat we ooit een echt spook tegen het lijf lopen. Aan de andere kant zijn we net zoals alle andere mensen van onze leeftijd: we houden nog steeds van gadgets en speelgoed. We begrijpen dat zo een EMF meting geen sluitend bewijs is maar staan er ook niet per definitie weigerachtig tegenover. 

Leuk, maar wat doet het nu precies?

EMF-1
Past perfect in je broekzak en erg eenvoudig in gebruik

First things first: wat is een EMF meter en wat doet het? Het toestel bestaat in heel wat verschillende uitvoeringen, van uiterst basic tot exemplaren die van alle toeters en bellen voorzien zijn. Uiteindelijk doen ze allemaal hetzelfde: EMF pieken meten. EMF, electromagnetic fields of elektromagnetische velden, zijn overal. Van zodra stroom door iets trekt, of het nu een kabel is of een toestel, worden dergelijke velden opgewekt. Ze zijn niet zichtbaar voor het menselijke oog en veroorzaken geen hinder, of toch bijna nooit. Soms loopt het helemaal fout met onze elektronische machines en is het zoeken naar een reden een hels werk. Een EMF meter kan hierbij heel wat zoekwerk gaan besparen. Op plaatsen waar het veld hoger is dan normaal, zit dan ook de fout. Het is een toestelletje dat in zowat iedere gereedschapskist van elektriciens terug te vinden is. 

Van elektricien tot spokenjager?

EMF-2
Twee meters = meten op 2 plaatsen

Veel mensen getuigen over hoe ze zich erg vreemd voelen van zodra een geest of een paranormale entiteit dicht bij hen komt. Kippevel, haren die recht komen of een allround mottig gevoel? Het zijn slechts enkele van de bijwerkingen die met de regelmaat van de klok naar voren worden geschoven in de betere spookverhalen. De mensen van TAPS / Ghost Hunters waren dan ook de eerste die plots EMF meters begonnen te gebruiken. Ze hadden enkele situaties waar mensen niet te maken hadden met spoken maar met een verouderd (en potentieel levensgevaarlijk) elektriciteitsnet. Het gaf een EMF puls die dusdanig hoog was dan mensen zich fysiek slecht begonnen voelen. Met hun metertjes gingen ze dus ook steeds eerst controleren indien de gewaarwordingen niet het gevolg waren van een slechte bekabeling

Gaandeweg is het metertje dan ook een prominente rol gaan spelen en is het gebruik ervan gegroeid tot niet alleen het meten van het elektriciteitsnet. Op het internet begonnen ook theorieën te circuleren over paranormale entiteiten die het elektromagnetische veld zouden verstoren. Een geest die dichterbij komt zou zo, zelfs in plaatsen zonder elektriciteit, een puls veroorzaken die met zo een metertje meetbaar is. 

Maar klopt het ook allemaal?

EMF-3
Dankzij het TV programma werd de EMF meter gemeengoed

Er wordt natuurlijk veel gesproken in de voorwaardelijke vorm want het gebruik en het nut van een EMF meter in de paranormale wereld is absoluut geen bewezen wetenschap. Men gaat uit van heel wat veronderstellingen die evenzeer compleet fout kunnen zijn. Er is helaas geen sluitend bewijs dat ze noch werken noch compleet nutteloos zijn. Door hun kostprijs zijn ze dan weer extreem toegankelijk en vaak voor minder dan 20 euro te verkrijgen. Ze zijn ook enorm eenvoudig in gebruik: je schakelt ze in en ze doen hun werk. Toch hebben ze ook heel wat gebreken die, vooral bij de klikgeile Youtubers, maar al te vaak over het hoofd worden gekeken. EMF meters zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor GSM signalen en slaan compleet tilt wanneer je een inkomende oproep hebt of een SMSje ontvangt. Ook zijn de goedkope modellen gevoelig voor trillingen. Wanneer je ze op een tafel legt en aan de andere kant van de tafel gaat klappen met je handen, dan gaat het metertje in overdrive. 

In huis halen of niet? Het is een vraag waarop we niet kunnen antwoorden. Van het goedkope exemplaar hebben wij er alvast 2, eentje in het zwart en in het grijs (jawel, dat was de enige reden om er twee te kopen). Of het resultaat nu wetenschappelijk bindend is of niet, het maakt het zoeken naar eventuele fouten alvast heel wat eenvoudiger