Ruïnes en een macabere geschiedenis? Welkom in Bitremont!

bitremont-top
Zijn de ruïnes van het kasteel van Bitremont vervloekt?

Spookt het in het kasteel van Bitremont? Het is de vraag die tot op de dag van vandaag niet alleen heel wat mensen in de ban houdt, ze blijft eveneens onbeantwoord. Veel verbeelding heb je er natuurlijk niet voor nodig om de ruines van het ooit statige kasteel te linken aan spookverhalen. De dakconstructie volledig weg, raampartijen die gesloopt zijn en de natuur die haar plaats manu militari terug eist. Het volstaat om een eenvoudige foto van de voorkant te nemen en je hebt de cover van een nieuwe Stephen King. Toch is er meer nodig dan alleen maar een griezelig voorkomen om meteen van het paranormale te gaan spreken. Toch gonst het van de geruchten dat Bitremont misschien niet zo onschuldig zou zijn als men zou gaan vermoeden. 

Nicotine is een killer, letterlijk dan

bitremont-1
Het kasteel in lang vervlogen tijden

Wat zou een stevig spookverhaal zijn zonder een flinke portie geschiedenis. Het kasteel van Bitremont bulkt ervan en het brengt ons zelfs terug tot in de 12de eeuw. De heren van Antoing lieten het bouwen als blijk van hun weelde en heerschappij over de regio. In de 13de eeuw werd een inrijpoort met 2 torentjes gebouwd, een bouwsel dat nu nog steeds zichtbaar is en pas eind 19de eeuw werd het kasteel herbouwd zoals het nu nog (deels) staat. Het was de thuishaven van rijke families en een tijdlang werd er zelfs limonade gebrouwen. In de jaren ‘90 woedde er een hevige brand, wat meteen het startsignaal was voor het verval. Ondertussen staat het gebouw te verkommeren en lijkt niemand echt te weten wat ermee te gaan doen. Een beetje een klassieker dus in de wereld van kasteelgeschiedenissen, al is een merkwaardig voorval uit 1850 dat de aandacht trekt van menig paranormale onderzoekers. Het kasteel van Bitremont werd toen het toneel van een gruwelijke moord waarmee de plek meteen goed was voor een vermelding in de geschiedenisboeken. Gebukt onder de schulden zag de toenmalige eigenaar, graaf Hippolyte Visart de Bocarmé, geen andere oplossing dan het vermoorden zijn steenrijke schoonbroer Gustave Fougnies. Hippolyte injecteert pure nicotine in het lichaam van Gustave, een injectie met dodelijke afloop. Na het vinden van het lichaam werden speurders bijna per toeval in de richting van Hippolyte gewezen, nadat ze een geheim laboratorium hadden ontdekt in een vals plafond van het kasteel. Bitremont werd zo de plaats waar de allereerste nicotinemoord ooit plaatsvond. In 1851 werd de graaf ter dood veroordeeld en werd hij meteen ook de laatste man die in Bergen met de guillotine werd onthoofd. 

De ideale cocktail voor een paranormaal verhaal

Moord, de doodstraf, een weduwe en een brand? Dit, gecombineerd met het bijna typische uitzicht van het kasteel is de ideale cocktail voor het krijgen van een stevig spookverhaal. Wandelaars schrikken op van schaduwen in de ruïnes of horen mensen huilen, posten het geheel op het internet en de trein is vertrokken. 

bitremont-3
Het gebouw staat op de rand van instorten

We spendeerden er enkele uren, voorzien van al het materiaal dat erg hoog staat aangeschreven in de wereld van de paranormale onderzoekers, om er uiteindelijk … helemaal niets te vinden. Feit, het is een bijzondere plaats en onbewust is iedereen bezig met het verhaal van de moord. Het is eveneens een feit dat al die metertjes helemaal niets aantonen, ongeacht welke vragen we stellen of richting we lopen. Van schaduwen is helemaal geen sprake, enkel het kraken van het stokoude en compleet vervallen gebouw vullen de ruimtes die nog niet ingestort zijn. 

bitremont-2
Onze metertjes tonen ons eigenlijk helemaal niets

Zijn al die verhalen dan complete onzin? Het is een term die ik niet meteen zou gaan gebruiken want het is maar hoe je brein het allemaal verwerkt. Het is perfect aanneembaar dat wandelaars, die er op het late uur nog voorbij komen, hun zintuigen op scherp zetten. De wind die door het gebouw raast, een plank die breekt of zelfs onkruid dat voor de ramen beweegt? Meer is er vaak niet nodig om iemand te laten geloven dat een schaduw voorbij kwam of dat iemand om hulp riep. 

De enige zekerheid die er wel is, is het feit dat de verhalen van het kasteel van Bitremont het gebouw (en naar alle waarschijnlijkheid ons ook) zullen overleven. 

Opgelet: het gebouw en alle omliggende terreinen zijn in privé handen. Toegang is absoluut verboden. Het gebouw is in lamentabele toestand en is klaar om op eender welk moment in elkaar te vallen. Wees niet de idioot die er net dan binnen is. 

Het verhaal van Bitremont maakte deel uit van onze reisreportage doorheen Wallonië, voor uitgeverij Sudpresse. (klik)