Outdoor cooking: wanneer een broodje een les in overleven wordt

outdoor-cooking
Een familiemoment bij uitstek

“Waarom zou je in hemelsnaam je kinderen leren om in het bos eten klaar te maken?” Toen ik met enkele foto’s mijn omgeving wilde teasen, duurde het niet lang alvorens de vraag er kwam. Het was koud, er was veel wind en regenbuien wisselden elkaar af. “Laat kinderen toch kinderen zijn” was de teneur en even leek het erop dat ik de award voor slechtste vader van het jaar zou gaan krijgen. Toch is een maandelijkse sessie outdoor cooking een absolute must om kinderen beter tegen een onzekere toekomst te wapenen. Wat doe je als alle comfort plots verdwijnt? Hoe overleef je als je geen inductiekookplaat of microgolfoven meer hebt en vooral, kan koken in de wildernis ook lekkere resultaten opleveren? Outdoor cooking is zoveel meer dan koken alleen, het is een actieve levensles in zelfzekerheid.

“Een onzekere toekomst”, voor velen misschien een depressieve term en gigantisch overdreven. Toch toonde de recente Corona-crisis dat er uiteindelijk niet echt veel nodig is om onze maatschappij in een handomdraai te laten kantelen. Zelfs de meest nuchtere medemens liet zich meeslepen in een panische hetze, wanneer cijfers en statistieken over Corona naar buiten werden gebracht. Mensen die het virus hadden werden als paria’s bekeken en in een massa-hype legden heel wat bange burgers het advies van experten naast zich neer. Winkelvoorraden slonken zienderogen en woekertarieven voor nutteloze wondermiddelen werkten als een lap op een rode stier. Angst nam het over en toen was er eigenlijk nog niet eens iets ernstigs aan de hand. Wat als de maatschappij plots wel aan de rand van de afgrond staat? Hoe gaat diezelfde massa dan reageren?

Jezelf redden begint met een broodje en een omelet!

outdoor-cooking
Lekker en gezond! Het Bush Broodje!

Kunnen overleven is dus een noodzaak en overleven begint vooral met zelfredzaamheid. Door het bos in te trekken en er een heerlijke sandwich met omelet te maken, een sandwich die we de bijnaam ‘bush broodje’ hebben gegeven, leren we onze kinderen meer dan de waarde van brood alleen. Wil je vuur maken? Dan moet je rekening houden met de wind en het brandgevaar. Wil je zitten? Dan kijk je best uit naar een plaatsje waar het droog is en bij voorkeur ook droog blijft wanneer het gaat regenen. Wil je heerlijk en vooral gezond eten? Dan zorg je er best voor dat je voedingswaren niet bevuild raken. Je houdt er misschien best ook rekening mee dat dieren niet zullen aarzelen om je lekkernijen te stelen. Het zijn zaken die, in de context van een broodje, een leuke manier vormen om kinderen kennis te leren maken met teamwork, het lezen van de omgeving en het begrijpen van de natuur. 

outdoor-cooking
Een uitje versnipperen en tegelijk ook een mes leren gebruiken.

Ook het gebruik van een mes vormt integraal deel uit van het outdoor cooking gebeuren. Een mes is en blijft nog steeds een stuk gereedschap en mag niet worden bekeken als een wapen. Enkel op die manier leren mensen er rustig mee omgaan. Een uitje versnipperen of je brood open snijden? Het is het werkveld van je trouwe partner met lemet. Door een mes te gebruiken in dergelijke omstandigheden, leren kinderen vooral vertrouwen hebben in hun eigen handelingen en stappen ze vooral af van het ingebakken concept dat een mes per definitie een wapen is. Het is nutteloos om kinderen reeds te leren vechten met blanke wapens. In geval van nood is ieder vermeden confrontatie er eentje die je gewonnen hebt

Meer dan alleen maar een eitje bakken

outdoor-cooking
Nog even afkruiden en klaar!

Outdoor cooking is dus meer dan alleen maar buiten eten. Het is een concept en een oefening voor wat later misschien gebeuren kan. Dat het broodje ook extra lekker smaakt, is handig meegenomen natuurlijk. 

Opgelet: vuur maken in het bos dient steeds onder strikte controle te gebeuren. Wees niet de idioot die aan de bron van een bosbrand gaat liggen. Gebruik ook steeds messen van degelijke kwaliteit. Een slecht afgewerkt mes of een mes van erbarmelijke kwaliteit kan voor de gebruiker vaak gevaarlijker zijn dan een wilde beer. Wij vertrouwen hiervoor op de Bear Grylls reeks van Gerber, een reeks die stevig is en zelfs met handschoenen eenvoudig te gebruiken is. Hun opvallende kleur zorgt ervoor dat je, zelfs in een dens bladerdeken, steeds je gereedschap terug kan vinden.