Laser Grid: want zilveren kogels zijn verboden

laser-helsing
Als Van Helsing op jacht trekken? Anno 2021 not done!

De tijden dat spokenjagers eruit zagen als Van Helsing liggen ver achter ons. Ook van taferelen zoals in Ghostbusters, waar je met waanzinnig coole lasers (in vakjargon ook wel ‘proton pack’ genoemd) alles die iet of wat paranormaal was tot gort schoot, liggen (jammer genoeg) ergens onderaan in een schuif. Neen, spokenjagers zijn relikwieën uit de prehistorie geworden en hebben plaats moeten ruimen voor Paranormal Investigators, mensen die vreemde fenomenen onderzoeken en analyseren. Het zijn doorgaans ook mensen die over een uitgebreid arsenaal aan gadgets beschikken en eentje ervan is de Laser Grid

Om maar meteen enkele twijfelpunten weg te werken: ik ben een scepticus zonder er eentje te zijn. Ik geloof niet in spoken maar ik ben wel gek op het betere spookverhaal. Een diehard scepticus wimpelt eender welk verhaal af als kolder en klaar. Stiekem ben ik wel bereid te geloven, mocht iemand ooit een bewijs van het bestaan van geesten vinden. (en ergens hoop ik dat het bewijs ooit geleverd gaat worden) Paranormale onderzoekers beschouwen zichzelf graag als wetenschappers maar helaas vallen ze onder de categorie van de pseudowetenschap. Ze gebruiken immers methodes en technieken waarvan ze denken dat ze werken maar het eigenlijk niet zeker zijn. Samengevat: spokenjagers (kom, laat ons even de meest in-your-face term gebruiken) zijn waanzinnig cool en daar houden we wel van. 

Klein, goedkoop en cool

laser-1
Past perfect in je broekzak

In de gereedschapskist van de moderne spokenjager zitten allerlei leuke dingen en vandaag nemen we de Laser Grid onder de loupe. Uiteindelijk kan een naam niet duidelijker zijn dan die van de Laser Grid. Een raster van ontelbare puntjes, die door middel van een laserstraal worden geprojecteerd. Je kan het vergelijken met die uiterst irritante laserpointers van vroeger maar dan X 1000. Met een druk op de knop projecteer je een raster in een ruimte, waardoor je een soort van vreemde disco-ervaring krijgt. 

realdealbanner
Real Deal Pawn Shop, de enige echte pawn shop in Belgie
laser-top
Een laser grid, puntjes puntjes en nog eens puntjes

Waarom zou een beetje spokenjager dat in godsnaam gaan gebruiken? Wel, wanneer een persoon in de volledige duisternis door zo een raster loopt, wordt zijn of haar vorm geaccentueerd. (jawel, die vetrolletjes ga je dat tikkeltje meer gaan zien) Het idee van spokenjagers is dan ook dat een paranormale anomalie (het hippe woord voor ‘een spook’) net diezelfde vormen bloot zal leggen. Samengevat komt het erop neer dat men denkt dat een je plots de vorm van een persoon gaat zien passeren, zonder dat die persoon daar ook daadwerkelijk is. 

Of het nu ook echt werkt is nog maar de vraag. Op Youtube zijn er heel wat video’s te vinden met overduidelijk bewijs van een vorm die door het raster loopt, alleen zijn die video’s nagenoeg allemaal in scene gezet. Maar toch … Is het niet de bedoeling van een beetje wetenschapper om iedere mogelijke manier aan te wenden, wil men iets gaan bewijzen? Het gebruik van een laser grid is niet alleen eenvoudig, het is ook nog eens spotgoedkoop. Voor enkele tientallen euro’s heb je al een draagbaar model, die je perfect in je broekzak kwijt kan. 

Wil je zelf je ghosthunting kit gaan uitbreiden? Real Deal BV kan je verder helpen met je gear. (klik)