De persfotograaf, een mens met heel wat materiaal

persofotgraaf-top
Daar sta je dan, te midden de snelweg. Je materiaal bij de hand hebben is handig. (foto Hans Verbeke)

“Wat sleur jij eigenlijk allemaal met je mee?” Ik kan het aantal keren dat ik die vraag heb gehoord niet meer bijhouden. In deze moderne tijden waar een smartphone een betere lens heeft dan mijn allereerste fototoestel, is het voor heel wat jonge snaken onbegrijpelijk dat ik nog met een knoert van een rugzak (die ik de bijnaam ‘allaambak’ heb gegeven) rondhuppel. Het is natuurlijk een vrije keuze en ik ben er zeker van dat je mensen hebt die stevig werk leveren met enkel en alleen hun iphone. Toch verkies ik mijn loadout boven die van de minimalistische zielen. Wat ik allemaal met me meezeul? Laat het ons samen overlopen. 

Fototoestel

persfotograaf-1
Begin alvast maar met alles in te pakken

Zowat het meest basic element van de uitrusting. Zonder een stevige camera lukt het niet, of toch niet voor mij. Foto’s nemen met mijn smartphone draagt nu eenmaal niet mijn voorkeur. Niet alleen vind ik de diepte van de foto’s gewoon te flets, mijn handen zijn ook nogal groot waardoor het sukkelen met het schermpje van je telefoon hoogst irritant is. Het wisselen van lenzen is ook geen evidentie voor iemand die enkel met zijn GSM werkt. 

GoPro

Met een beetje DSLR fototoestel kun je vandaag de dag in pure cinemakwaliteit gaan filmen. Toch gebruik ik bijna altijd een GoPro als het over video gaat. Er was een tijd waar je jezelf hierdoor straalbelachelijk maakte, tijden die godzijdank al ver achter ons liggen. De meest recente GoPro’s filmen in ronduit schitterende kwaliteit en met enkele extensies kun je ook stevig geluid gaan opnemen. Als kers op de taart kun je met een stukje van amper 10 euro je GoPro OP je fototoestel monteren, waardoor je kunt filmen en fotograferen tegelijk.

leatherman-banner
Leatherman – right tool for the right job

Verlichting en micro

Ik ben een fan van foto’s met heel wat schaduwwerk al moet je van tijd tot tijd toch wat extern gaan bijlichten. Daarvoor maak je gebruik van een flitser of van een vaste lichtbron. Beiden zitten steeds in mijn tas verpakt en beiden kunnen ook standalone werken. De micro is broodnodig als je toch met je DSLR wilt gaan filmen, vaak heel wat handiger voor een interview waar je je handen vrij moet houden. Het hoofdlampje lijkt banaal, totdat je ‘s nachts wat in je tas moet gaan zoeken.

Regenjas

Wie denkt aan persfotografie denkt in 1 ruk door aan vaak erg lange momenten die je buiten moet doorbrengen. Vooral tijdens regenbuien is een compacte regenjas dan ook geen overbodige luxe. 

Laptop en 4G stick

persfotograaf-2
Je volledige gereedschapskist altijd bij de hand (of op de rug)

Goed, daar sta je dan met de beelden van de eeuw, je bent uren van huis verwijderd. De redactie wacht op je materiaal en je wil de scoop niet missen. De combinatie laptop en 4G stick zorgt er dan ook voor dat je van overal ter wereld je beelden meteen naar hun bestemming kunt gaan sturen. Ik koos voor de HP Zbook X2, die ook als grafische tekentablet kan worden gebruikt. Een ideale (en helaas dure) partner wil je nog wat gaan retoucheren of een video gaan bewerken. 

EHBO en traumakit

persfotograaf-3
Een vriendelijke agent met traangas neutralisator is niet altijd in de buurt

Het is de combo die het meest van al plaats in beslag neemt. Een uitgebreide EHBO kit die je, samen met een trauma kit, in staat stelt niet alleen jezelf maar ook anderen in geval van nood te helpen. Vooral voor wie de meer intensieve zaken, zoals rellen of conflicten, in beeld wil gaan brengen is dit geen overbodige luxe. Aspirines en flacons met fysiologische zoutoplossingen zitten ook standaard in de tas. Met hoofdpijn kun je onmogelijk werken en met de zoutoplossing kun je snel en veilig je ogen uitspoelen wanneer je in contact kwam met traangas

Smartphone en powerbank

Zonder een telefoon ben je helemaal nergens meer. Je moet ten allen tijde niet alleen je redactie maar ook het thuisfront kunnen bereiken. Hou je van de meer uitdagende opdrachten, kies dan vooral voor een robuust model. Een onhandig momentje loert al snel om de hoek maar een kapotte telefoon kan je heel wat kopzorgen geven. De powerbank zorgt er ook voor dat je je smartphone ook kunt gaan opladen wanneer de batterij uitgeput raakt. 

olight-banner
Olight – don’t settle for less

De rugzak

Het maakt niet uit wat voor materiaal je hebt, zonder een degelijke tas of een rugzak kun je het onmogelijk allemaal in je jaszak kwijt. Je hebt mensen die een schoudertas verkiezen, ik heb het dan weer meer voor een rugzak. Een degelijk exemplaar zal het gewicht mooi over je rug verdelen, waardoor je niet aan bewegingsvrijheid moet gaan inboeten.

Is het veel? Absoluut! Is het te veel? Daar ben ik nog niet zo zeker van. Uiteindelijk hebben de afgelopen jaren me geleerd dat de Wet van Murphy nooit ver weg is en wie plots vast staat, gaat uiteindelijk ook potentieel sterke beelden gaan missen. Een persfotograaf spendeert het gros van zijn of haar tijd buiten en is het hebben van een draagbaar bureau, in de vorm van een rugzak, geen overbodige luxe