De tijden dat een beetje avonturier zich kon behelpen met een kaars en wat duct tape liggen reeds ver achter ons. Feit, je weg kennen doorheen de basics van het outdoor gebeuren is een must, maar we leven ook in tijden waar de terugkeerkans aanzienlijk is toegenomen. Vroeger vertrok een explorer op ontdekking en was de kans dat hij het niet overleefde relatief hoog. Dankzij technische hulpmiddelen draaiden de favors in ons voordeel en slagen we er niet alleen in om verder te gaan, maar ook om extremere zaken aan te pakken. Helaas heeft al die techniek 1 grote bottleneck: batterijen.

Plots waren we in staat om onze boel te herladen op het terrein.

Gadgets, gizmos, camera’s, digitale kompassen, … de middelen die we ter beschikking hebben om verder en beter te kunnen reizen zijn bijna ongelimiteerd, maar ze hebben wel allemaal nood aan stroom. Jawel, merendeel van die tools zijn allemaal oplaadbaar, maar daar vertrek je vanuit het principe dat je ooit ergens je boel aan het net kan gaan koppelen.  Maar wat als je nu echt ‘out there’ bent, wat als je in de verste verte geen enkele stekker met netstroom kunt gaan vinden? Wat dan?

Batterypacks zorgen voor het openen van een volledig nieuw pallet aan mogelijkheden. Plots waren we in staat om onze boel te herladen op het terrein. Ze zijn te vinden in een brede waaier van vormen, capaciteiten en prijzen en ze zijn zelfs terug te vinden in de rekken van discounters.  Maar hoe goed werken die dingen nu? We gingen aan de slag met 3 verschillende modellen uit 3 verschillende prijs reeksen.

Veho Pebble Explorer

powerbanks-test
De Veho Pebble Explorer.

Dit is zowat het buitenbeentje in de reeks. Het is de enige van de 3 die NIET beschikt over zonnecellen en waar het opladen van de powerbank dan ook via het net moet gebeuren. Het gebruik ervan is poepsimpel: kabel inpluggen en klaar. De Pebble beschikt over 2 USB poorten, waardoor je eender welke 2 toestellen kunt gaan opladen en dankzij het LCD display heb je ook een duidelijke kijk over de power die je nog resteert. De 8400mAh heeft meer dan voldoende in huis om energieverslinders terug van stroom te voorzien en dankzij een breed aanbod aan kabeltjes kun je ook zowat alles gaan aankoppelen. Een USB-C kabel zit er helaas niet bij en ook voor de nieuwe generatie Iphones ben je aan het verkeerde adres. De naam ‘explorer’ is wat misleidend, daar de Pebble niet echt gericht is op avonturiers. Hij is stijlvol vormgegeven, beschikt over een softtouch huls en is mooi om naar te kijken. Robuust is hij dan weer niet. Het opladen van de powerbank is, in deze vergelijking dan toch, het heikele punt, want je moet steeds terecht bij een stekker. Snel kunnen we de Pebble ook niet echt gaan noemen want het duurt een eeuwigheid alvorens hij volledig opgeladen is.

Chinabrand Solar Powerbank

powerbanks-review
De Chinabrand powerbank

Aangekocht voor minder dan de helft van de prijs van de Pebble, doet deze powerbank best ook wel zijn werk. Zoals we kunnen verwachten zit de powerbank vol met opties die we eigenlijk niet nodig hebben, zoals een sleutelhanger, een microscopisch klein kompas en een zaklamp die veel doet, behalve verlichten. Op papier is hij met zijn 10000mAh ook de krachtpatser van de hoop en met zijn 2 USB outputs kun je er ook 2 toestellen tegelijk mee opladen. Hoewel de powerbank zonder kabels wordt geleverd en je jezelf dan ook met je eigen materiaal moet gaan behelpen, is de grootste ontgoocheling hier de zonnecel. Jawel, de powerbank laadt op en aan de hand van micro-leds kun je ook zien hoeveel lading je nog hebt, maar gebruik maken van de zonnecel staat gelijk aan uren wachten alvorens nog maar 25% van de batterij is volgeladen. We mogen ook niet teveel verwachten voor een item dat alles samen nog geen 15€ heeft gekost, maar het zonnepaneel hier is eerder een fashion-accessoire dan echt een bruikbaar iets. Je kan via een micro-USB de powerbank wel extern gaan opladen, we raden het je dan ook aan alvorens je erop uit trekt.

Waka Waka Power+

powerbanks-test
De Waka Waka Power+

De Power+ is het soort item waar je een haat-liefde-relatie mee opbouwt. Het is mooi en ook de verpakking doet je bijna automatisch naar Waka Waka grijpen, als deze in de rekken ligt. Met de doos in de hand en helemaal in een feel-good-vibe komt dan een keiharde ontnuchtering. Met zijn 3000mAh is het de kleinste van de 3 maar met zijn net-geen-70€ is het ook de duurste van de drie. Een gevalletje “DAT KOST HOEVEEL??” is hier op zijn plaats. Jawel, Ook de Waka Waka beschikt over 2 USB outputs en jawel, als enige beschikt hij over een regelbare houder, waardoor je hem ook als makeshift bureaulamp kan gaan gebruiken. Ik wil zelfs nog gaan pochen met de superieure kwaliteit van de zonnecellen, die daadwerkelijk doen wat ze beloven … de boel opladen. Maar toch, 69.95€, what the hell mensen?

Wie de moeite neemt de bijgeleverde info te lezen, merkt dat Waka Waka meer is dan alleen maar een batterijenfabrikant. Per aangekochte powerbank gaat een aanzienlijk deel van de aankoop richting ontwikkelingslanden. Mensen voorzien van een dak boven hun hoofd, van energie of van basics zoals stromend water, dat is OOK Waka Waka.
Puur financieel is dit de absolute afrader van de hoop. Waarom zou je in hemelsnaam zoveel euros ophoesten voor iets wat, met een gigantisch kwaliteitsverschil, doet wat een China-brand-iets ook doet? Aan de anderen kant, als zij het niet doen, wie dan wel? Het is leuk jezelf als avonturier te gaan labelen, maar als er binnen hier en 10 jaar geen wereld meer overblijft, wat ga je dan nog gaan exploren?

Onze conclusie

Welke powerbank moet je nu uiteindelijk gaan aankopen? Het is een vraag waar we niet echt graag een antwoord op bieden. De Pebble is stijlvolste van de hoop, de Chinabrand de krachtigste en de Waka Waka de meest verantwoorde. Het gaat een beetje afhangen van wat je gaat doen met je batterij. Het opstellen van lijstjes is ook niet meteen ons ding, maar als we dan toch een rangschikking moeten maken, dan doen we het louter op basis van het avontuurlijke aspect. Wie iets zoekt om zijn smartphone mee op te laden, zodat hij of zij Instagram kan bombarderen met selfies, gaat er misschien een andere mening op nahouden.

Onze winnaar is de Waka Waka Power+. De powerbank doet wat hij moet doen en beschikt over zonnecellen die ook met kop en schouders boven de rest uitsteken. Hij heeft niet veel power in huis, maar in gevallen van nood moet dit meer dan voldoende zijn om de hulpdiensten te bellen of een GPS peiling te gaan doen. Het feit dat, ergens ter wereld, iemand toegang krijgt tot stromend water is de onbetaalbare plus.

Op de tweede plaats hebben we de Chinese batterij. De zonnecel is nagenoeg waardeloos, maar de prijs van nog geen 13€ inclusief verzending zorgt ervoor dat dit een prima reserve batterij kan zijn. Een model dat je ergens diep in je tas hebt slingeren.

De derde, maar nog steeds eervolle plaats, is voorbehouden aan de Pebble. Het is en blijft een deugdelijke batterij, maar dan wel eentje die werd ontworpen voor handtassen en computerbags. Echt avontuurlijk kun je het moeilijk gaan noemen.