Syco RS-402, veel marketing blabla of toch een stevige survival smartphone?

syco-5
De smartphone speelt een erg belangrijke rol in ons dagelijkse leven

Ah ja, smartphones en een voorliefde voor het leven buitenshuis. Het is een haat-liefde relatie die vaak zijn gelijke niet kent. Je wilt blijven genieten van al het moois dat moeder aarde je te bieden heeft, zonder dat je afscheid wilt gaan nemen van de laatste digitale trends. Voor iemand zoals ikzelf, met 2 linkerhanden en dan nog eens een voorkeur voor het meer extreme werk, staat dit gelijk aan minstens 4 keer per jaar winkelen voor een nieuw toestel. Een robuuste smartphone is een absolute must, alleen is het niet zo evident om een geschikt model te gaan vinden. Dankzij het West-Vlaamse Syco komt daar misschien verandering in. Hun RS-402 lijkt alvast klaar voor de uitdaging. 

syco-8
Publiciteit en realiteit, niet altijd op eenzelfde lijn

Laat ons eerlijk zijn: marketing en realiteit, het zijn niet altijd de beste vriendjes. Vooral wanneer we spreken over termen zoals ‘robuustheid’ en ‘onbreekbaarheid’ worden we vaak nogal eens geconfronteerd met een situatie die niet meteen de stoere advertenties weerspiegelt. Het is dan ook steeds met de nodige argusogen dat we een nieuw “outdoor onverwoestbaar” bekijken. Uit West-Vlaanderen kwam de Syco RS-402 onze richting uit gevlogen en de specs bleken alvast lovenswaardig. 3 Gigabyte geheugen, 5,45” scherm en Android 9. Leuk, cool, staat netjes op een doos en voor wie het echt ALLEMAAL wil weten, kan alle specs hier terug vinden. 

realdealbanner
Real Deal Pawn Shop, de enige echte pawn shop in Belgie

Waar het ons vooral om te doen is, is het aspect ‘robuust’. Het zou de eerste fabrikant niet zijn die met rambo-specificaties uitpakt, terwijl het toestel net geen aflevering van My Little Pony zou gaan overleven. Met termen zoals ‘gorilla glass’, ‘werkt bij temperaturen van -10 tot +55 graden celsius’ en ‘IP69 stof- en waterdicht’ willen we natuurlijk de proef op de som nemen. Onze Syco werd ondertussen al aan de meest waanzinnige testen onderworpen en doorstond die allen met glans, of toch bijna. 

Schokbestendig?

syco-2
In onmogelijke omstandigheden moet je GSM tegen een stootje kunnen

Het duurde niet te lang alvorens ik mijn smartphone vanop ongemakkelijke hoogte al liet vallen. Het is het soort moment waar je, met een standaard GSM, 6 opeenvolgende hartaanvallen doet. Toch doorstond de Syco deze frequente martelingen met glans. Op een deuk en kras in de rubberen en aluminium behuizing na, is er geen spoor van schade te bekennen. Meer nog, De Syco RS-402 is zelfs perfect geschikt om bierflesjes te openen, zonder ook maar een krimp te geven. Robuust? We kunnen met hand op het hart zeggen dat het niet gelogen is. 

Waterproof? 

syco-7
Waterdicht? Ja toch wel

Ah ja, waterbestendig. Het moet zowat HET meest gebruike publiciteitswoord in de wereld van telefonie zijn geweest, de afgelopen jaren. Het resulteerde meestal in een resem aan jonge mensen die hun toestel mochten vervangen, nadat ze onderwaterfoto’s probeerden te nemen. De excuses van de merken waren legio maar in essentie kwam het erop neer dat de GSM niet zo waterdicht was als we dachten. Met onze RS-402 kozen we dan ook voor de directe aanpak: we dropten het toestel los in het water, recht op de stenen onder het oppervlak. De Syco doorstond de test met glans, meer dan eens. Opnieuw een pluim op de hoed van de ontwerpers want ook hier was hun publiciteit spot-on. Een niet te vergeten detail geven we jullie nog graag mee. Tijdens een van onze meest recente exploraties lieten we onze smartphone vallen in een smurrie waar nog een residu van arseen in te vinden was. Uiterst giftig en erg bijtend maar toch volstond het om onze GSM af te spoelen en klaar. How’s that about robust?

Batterij?

syco-6
Ook volledig ondergedompeld is geen issue

Het is het meest heikele punt waar iedere fabrikant mee te maken heeft de dag van vandaag. Smartphones transformeren zich in mobiele computers die ons dag in dag uit vergezellen. Ze vreten dan ook de batterijen op en in vele gevallen halen we zelfs geen halve dag meer op een volle lading. De 5000mAh packs-à-punch, letterlijk dan. Met een volgeladen batterij, intensief gebruik EN de bespaarmodus ingeschakeld, haal je probleemloos de 2 dagen. Ik zie het de grote merken nog niet meteen herhalen. 

De keerzijde? 

syco-3
Een selfie van een selfie?

Toch spreken we niet van een volledig eureka-gevoel bij de RS-402. Ik weet niet of het nu specifiek aan ons toestel lag of niet maar her en der liet de Syco enkele steken vallen. Bij het bellen bijvoorbeeld stopt de microfoon na enkele minuten met werken. Leuk voor mensen die niet graag bellen, minder aangenaam voor wie een lang gesprek moet voeren. Het euvel wordt verholpen wanneer je een headset inplugt, al kan dat niet de bedoeling zijn. Ook op gebied van de apps lijkt er een en ander te haperen. Van zodra een app niet wordt gebruikt, schakelt hij uit. Fijn voor wie een matige gebruiker is, minder aangenaam wanneer je bijvoorbeeld een hevige whatsapper bent.  Vaak staan verschillende berichten in de wachtrij en krijg je alles ineens binnen wanneer je Whatsapp opnieuw opent. Ook Messenger of Telegram kent dit euvel. Meldingen komen niet door wanneer je ze niet manueel controleert. Verschillende wijzigingen in de settings van zowel de apps als de telefoon zelf brachten geen soelaas. 

Conclusie?

Los van de kleine euvels (die ongetwijfeld via een software update kunnen worden verholpen) lost de Syco RS-402 perfect de verwachtingen in. Het ding is solide, waterdicht en komt met een overschot aan batterypower geleverd. Wat heb je uiteindelijk nog meer nodig wanneer je graag de wilde natuur trotseert? 

De Syco RS-402 (en andere modellen) is verkrijgbaar bij een varia aan handelaars. Meer info te verkrijgen via de website van de fabrikant zelf