Een trauma kit, wanneer je EHBO doos niet meer voldoende is

Een beetje wandelaar of outdoor-minded-mens is steeds, op zijn minst, in het bezit van een EHBO kit. Ongelukken zijn nooit uit te sluiten en het in staat zijn adequaat te reageren voorkomt vaak veel erger. Onze Careplus-kit voldoet aan heel wat behoeftes maar wat als het nu echt fout loopt? Wat als je wordt geconfronteerd met een situatie waar je basis EHBO-kit niet meer van toepassing is? Een grote, gapende wonde, oncontroleerbare bloedingen of zelfs brandwonden die flirten met het onmogelijk? Wie in dergelijke situatie terecht komt en uren van hulp is verwijderd, heeft 2 keuzes: handelen of sterven. Een trauma kit kan het verschil tussen leven of dood gaan worden.

personal-trauma-kit-1
Een outdoor trauma kit kent een militaire geschiedenis

Een belangrijk detail alvorens je zelf aan de slag gaat met allerlei medisch materiaal: dit is geen EHBO meer. Het zijn producten en technieken die rechtstreeks uit de militaire industrie komen, waar men vaak onder vuur en tegen de tijd moet gaan werken. Met een trauma kit kun je vermijden dat iemand sterft, in afwachting van hulp maar je kan er ook heel wat schade mee aanrichten. Een tourniquet plaatsen kan iedereen, die juist plaatsen is een volledig ander verhaal en kan zelfs een hartaanval gaan veroorzaken. Het gebruik van een trauma kit is dan ook maar van toepassing als je weet dat de dood om de hoek loert en wanneer je erop bent getraind. Ga niet aan de slag met Youtube filmpjes maar probeer een degelijke opleiding te volgen.

Je eigen personal trauma kit

Via de mensen van Traumasurvivalkits.com konden we onze handen leggen op een Personal Trauma kit. Basic, jawel, want een volledige loadout gaat al snel enkele kilo’s gaan wegen waardoor je ergens een keuze moet gaan maken. De personal kit bevat alles wat je nodig kan hebben om 1 persoon te gaan verzorgen en vooral bloedingen te gaan stelpen

  • Een tourniquet
  • Celox Rapid Z-Fold gaas
  • Drukverband
  • Interventieverband
  • Handschoenen
  • Gezichtsdoek met intubatie
  • Burnshield
  • Thermisch doek
  • Schaar
  • tape

Ik kan enkel maar veronderstellen dat iedereen weet wat een schaar, handschoenen en tape zijn? Andere termen gaan er dan misschien weer voor zorgen dat je het hoort donderen in keulen. We bekijken de 3 belangrijkste items even apart. 

Celox Rapid, de alleskunner

personal-trauma-kit-2
Celox Rapid, een alleskunner in compact formaat

Een product dat recht uit de militaire industrie komt gelopen. Een open wonde, aan de buikholte of andere plaats, zorgt ervoor dat je aanzienlijke hoeveelheden bloed gaat verliezen. Celox is een chemisch gaas dat ervoor zorgt dat het bloed meteen begint te stollen. Wanneer je dit aanbrengt moet je even de gedachten op 0 zetten want het gaas moet IN de wonde worden gepropt. Dit is pijnlijk maar kan een leven redden.

Tourniquet, de drastische methode

personal-trauma-kit-3
Een tourniquet, wanneer er geen andere optie is

Wanneer je aan armen of benen bent gekwetst, een kwetsuur met een oncontroleerbare bloeding, dan is het stoppen van die bloeding van vitaal belang. Een mens heeft gemiddeld ongeveer 5 liter bloed in het lichaam en enkele belangrijke aders lopen via de armen en benen. Wanneer het lichaam 40% van het bloed heeft verloren, begint het uit te schakelen. Is de kwetsuur van die aard dat je de wonde niet kan dichten met Celox, dan is het aanbrengen van een tourniquet de enige oplossing. Je plaatst de band over de arm of het been en met de stok draai je totdat de aders zijn dicht gekneld. Dit is extreem pijnlijk maar kan een leven redden. Opgelet: een foutieve toepassing van de tourniquet kan leiden tot bloedvergiftiging of zelfs hartstilstand. Dit is de allerlaatste methode die moet toegepast worden.

Burnshield patch, voor het kampvuur dat fout afliep

personal-trauma-kit-4
Een uiterst fijn ding om bij te hebben

Een fijn ding om altijd bij te hebben. Het valt meer dan eens voor dat je, om een of andere reden, een vuur moet gaan maken. Het risico op brandwonden bestaat dan natuurlijk altijd. Een snelle reactie bij stevige brandwonden is van belang om ervoor te zorgen dat je lichaam niet in shock gaat. Gesukkel met gelletjes, verbanden en pleisters kan ervoor zorgen dat je kostbare tijd verliest. De Burnshield patch is een all-in-one product. Uit de verpakking halen, op de brandwonde leggen en afbinden. De gel koelt de wonde meteen af en gaat het geheel ook gaan ontsmetten

De Personal Trauma Kit is een prachtige en compacte set, netjes verpakt in een aparte tas, zonder dat je een enorm gewicht met je meezeult. Het stelt je in staat om een levensbedreigende situatie te stabiliseren in afwachting van professionele hulp. Vergeet nooit dat je geen hulpverlener bent, het zoeken van medische bijstand is nog steeds een absolute vereiste. Alleen krijg je met dergelijke kit iets meer tijd op die hulp te vinden.

personal-trauma-kit-6
Stop the bleeding & save a life

Toepasbaar bij valpartijen outdoor, ongevallen of zelfs wanneer de maatschappij volledig in elkaar zakt en je op jezelf bent aangewezen. In het geval van een zombie-invasie ga je met die kit niet meer uit de voeten kunnen vrees ik. Een tourniquet plaatsen op een ondode is dan ook af te raden.

Er zelf eentje kopen doe je hier! (klik)