Monopoly is een zalig spel en een al even zalige landkaart

men and monopoly - foto1
Zelfs de politie tekende gretig mee

België herken je aan zijn wegenwerken en aan zijn cafés. Geen enkel land ter wereld beschikt over de cultuur van toog en bier als het kleine koninkrijk aan de Noordzee (over die wegenwerken, daar kunnen we nog een eind over palaveren). Voor wie België voor het eerst bezoekt is het steeds maar weer een verbazing te zien hoe we zelfs in het meest godvergeten gat van het land een café met passende bierglazen kunnen aantreffen. De meer doorwinterde België-bezoeker weet dan weer dat je toonbank van je lokale staminé altijd kan vragen naar de lokale specialiteiten en stoere verhalen (in de volksmond ‘toogpraat’ genaamd). De horeca heeft het anno 2020 allesbehalve eenvoudig gehad met ondertussen 2 verplichte sluitingen nav het coronavirus en dit raakt de rasechte Belg tot in zijn of haar diepste vezels. Vlaming of Waal, Nederlandstalig of Franstalig, de cafebazen van het land krijgen er stevig van langs en wij besloten dan ook het land rond te rijden om hen een hart onder de riem te steken. Hiervoor gebruikten we geen GPS of landkaart maar baseerden we ons op de beste beschrijving van het land sinds mensenheugenis: het Monopoly bord

realdealbanner
Real Deal Pawn Shop, de enige echte pawn shop in Belgie
men and monopoly - foto2
Handtekeningen verzamelen in Leuven

Het lijkt waanzin maar het is de logica zelve: Monopoly zorgt er al jaar en dag voor dat onze kennis van aardrijkskunde op punt blijft. Wie kan er met hand op het hand zeggen dat hij of zij ooit in de Rue du Diekirch is geweest of ooit de Hoogstraat van dicht heeft gezien? We kennen de straten niet en tegelijk kennen we ze wel want ze hebben een vastgeroeste plaats op het Belgische Monopoly bord. Wanneer we het bord dan ook nog op een kaart gaan uitstippelen, dan merken we al snel op dat de straten stiekem de handleiding voor een roadtrip vormen. Wie het land rond wil rijden, volgt de kadertjes van Monopoly. 

Hotels kopen en streekbiertjes proeven

monopoly-1
De burgervader van Menen tekende het startvakje

We combineerden het beste gezelschapsspel ooit & onze passie voor reizen en het avontuur met onze voorliefde voor de Belgische horeca. Tooghangen, zotte verhalen vertellen met een tripel in onze handen of onze beste (en vooral erg cliché) versiertrucs bovenhalen wanneer een knappe deerne passeert? Het zit in onze genen verweven. Wat als we nu iedere straat van het Monopoly bord zouden bezoeken om zo het land, ONS land te zien? Wat als we nu in iedere straat een café zouden zoeken om er zo meteen ook een heerlijk streekbiertje te drinken? De Tour de Monopoly zag het daglicht en het werd meteen de coolste roadtrip ooit.

leatherman-banner
Leatherman – right tool for the right job

2 weken lang trokken we doorheen het land, op een coronaproof manier natuurlijk, met onze Vanomobil camper. We sliepen op de plaatsen waar het mogelijk was en we zochten naar cafés in iedere straat van het Monopoly bord. Wanneer we een café vonden, gaven we de uitbater een zwarte stift en vroegen we hem of haar om het bord te tekenen. Het avontuur kon ook niet anders dan te beginnen in onze eigen thuisstad, waar de burgemeester zijn handtekening in het startvakje wist te plaatsen.. 

Een roadtrip die veranderde on the fly

monopoly-kotje
Het bracht ons ook op enkele meer bizarre plekken

Tijdens onze 2 weken ontdekken, zoeken en verkennen kwam de nationale veiligheidsraad 2 keer bij elkaar om de strijd tegen het coronavirus te bespreken. Tot 2 keer toe werden de maatregelen strenger gemaakt en werd de spreekwoordelijke vijs aangedraaid. Mondmaskers maakten hun intrede en ook de beruchte boetes zagen het daglicht. Meer nog dan de draconische regels die het daglicht zagen, was het vooral de veerkracht van de Belgische horeca die ons steeds maar weer bleef verbazen. Belgen zijn, als volk dan toch, berucht vanwege hun creativiteit en dit vertaalde zich probleemloos via onze cafés. Mondmaskers? Gel of terrastafels op een andere afstand plaatsen? Onze cafébazen en -bazinnen wisten zich keer op keer aan te passen naar de normen, binnen recordtijden. Die handtekening? Die kwam er telkens met de glimlach (zelfs zichtbaar van achter het masker).

Ondertussen hebben we België vanuit een andere ooghoek leren zien. Streken die we dachten te kennen, kenden we eigenlijk helemaal niet en de cultuurverschillen waarvan we zeker wisten dat ze er waren, waren er niet. Souvenirs kochten we niet echt (en diegene die we kochten, die dronken we meestal diezelfde dag nog uit) maar we beschikken wel over het meest unieke Monopoly bord van het land .. al zullen we er waarschijnlijk niet echt nog spelletjes mee spelen.

De volledige foto-reeks is terug te vinden op onze facebookpagina. (klik)