4 weesgegroetjes en een trappist van het vat graag!

elfde-gebod-1
God ziet u, het maakt zelfs niet uit welke god je vereert.

Het begon ooit als een slaapplaats voor bouwvakkers, waarna het al snel een hoerenhuis werd. Vandaag de dag is het het oudste café van Antwerpen en worden bezoekers er ondergedompeld in een sfeer die niet meteen met enkele woorden te beschrijven valt. Café Elfde Gebod is één van die plaatsen waarvoor je graag een dringende dorst gaat simuleren.

Eigenlijk moesten we niet eens op die plaats zijn maar we raakten verdwaald tussen de Groenplaats en de Meir. Terwijl we langsheen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal slenteren kunnen we niet meteen naast de bizarre gevel kijken. Waar het straatbeeld voornamelijk wordt gedomineerd door steen en beton, is de rijkelijke gevelbekleding van planten een absolute oogstreling. Het feit dat hierin een café verborgen zit is dan weer meer dan welgekomen om de dorst van het verkeerd lopen te lessen. Eenmaal beginnen begint het pas door te dringen dat dit niet meteen een plaats als een andere is. 

God ziet u mag je hier letterlijk nemen

elfde-gebod-2
Er kijkt altijd wel iemand over je schouders

Het decor, gevuld met heiligenbeelden, religieuze rariteiten en andere bizarre artefacten overheerst het standaard gevoel dat je krijgt wanneer je op café een pint gaat pakken. Het is een erg uitgebreide verzameling die terug te brengen is naar de origines van het gebouw zelf. Wanneer men in de 16de eeuw begon met de bouw van de kathedraal werd het al snel duidelijk dat er nood was aan een slaapplaats voor alle bouwvakkers. Verschillende gebouwen werden opgetrokken, waarvan er vandaag de dag nog slechts 1 overblijft. Het gebouw werd van de sloop gered door het, na het einde van de bouwwerken aan de kathedraal, om te bouwen tot bordeel. Op die manier bleven de bouwvakkers nog wat plakken was het idee. 

Doorheen de eeuwen veranderde de plaats verschillende keren van eigenaar tot het 40 jaar geleden in handen kwam van een ondernemer die de boel heropende als café. De nieuwe eigenaar was eveneens een hevige verzamelaar van religieuze objecten, waardoor het gebouw een link met het verleden bleef behouden. 

Ondertussen is het Eflde Gebod in nieuwe en vooral jongere handen maar de collectie van de vorige eigenaar bleef behouden. Een trappist drinken wanneer Sint-Augustijn je op de handen staat te kijken? Ik ben er zeker van dat hij er geen problemen van gaat maken. 

Zelf gaan proeven van een heerlijke bierkaart in een exclusief decor? Klik hier voor het adres