Het centrum van Europa maar ook niet echt

viroinval-2
De Belgische zuil, één van de 15 aanwezig

Viroinval, een gemeente in de provincie Namen, heeft met zijn 5500 inwoners nauwelijks de allures van een wereldstad. Toch is het kleine plaatsje gekend vanwege 1 waanzinnige troef. Viroinval is namelijk het geografische middelpunt van Europa en een indrukwekkend monument legt daar maar al te graag de nadruk op. Alleen, naar goede Belgische gewoonte klopt die info niet helemaal. 

olight-banner
Olight – don’t settle for less
viroinval-3
Het centrum ligt hier, zoveel is duidelijk

Toen het Franse Nationaal Geografisch Instituut in 1995 berekende dat het centrum van Europa in Viroinval lag, twijfelde men er geen moment om er een futuristisch ogend kunstwerk neer te poten. Men stond er in het midden van wat het meest vooruitstrevend continent ter wereld was en dus moesten bezoekers meteen met de neus op de feiten worden gedrukt. ‘La Cathédrale de la lumière’ werd een voorstelling van het Europa van de 15, een wereldmacht met een blik op de toekomst. In Viroinval kon men zich onmogelijk inbeelden dat het Europa van de 15 in 2004 zou worden uitgebreid met 10 nieuwe landen, waardoor ze hun unieke positie verloren aan een gehucht in Duitsland. Ook daar vierde men de gebeurtenis niet echt lang want vanaf 2007 kwamen nog eens 3 landen erbij en in 2020 verliet het Verenigd Koninkrijk de unie. Ondertussen ligt het geografische middelpunt nog steeds in Duitsland maar dat kan in Viroinval alvast de pret niet bederven. Daar blijven ze het monument in ere houden en zolang hen niet officieel wordt gevraagd de boel te slopen, zullen de zaken ook blijven zoals ze zijn. 

Viroinval is geen unicum in Belgie

viroinval-1
In Viroinval staat het centrum van Europa, maar dan ook weer niet.

De plaats vormt, samen met het geografische centrum van België in Ittre, één van die merkwaardige plekjes in het land die het bezoeken waard zijn. In zekere zint toont het aan hoe een Belg van nature uit echt in elkaar zit. We weten dat administratie een log en traag geheel is dus doen we niet veel moeite om iets te corrigeren als het niet echt stoort. 

Zelf gaan genieten van het centrum van Europa? Klik hier voor de Google Maps coördinaten.