De GoPro Hero7, compacte DSLR vervanger of gadget?

Fotografie, een bijzonder boeiende hobby. De wereld vastleggen op de gevoelige plaat, het overbrengen van een volledig verhaal in slechts 1 beeld heeft iets magnetisch, bijna magisch. Fotografie heeft echter ook een keerzijde. Rondhuppelen met bakken materiaal in je tas kan al snel op de zenuwen werken en wanneer je snel snel een foto wil nemen maar je eerst je gear moet gaan uitpakken dan gaat het al snel vervelen. Je settings op orde krijgen, de juiste scherpstelling of ervoor zorgen dat je met de perfecte belichting werkt. Het zijn zaken die meestal niet voor de beginner zijn weggelegd. Wat als het allemaal compacter, lichter en beter kan? Met de komst van de GoPro Hero7 trok het Amerikaanse camerabedrijf niet alleen de kaart van video, maar ook van de compacte fotografie. Over de videokwaliteit van de GoPro valt niet veel meer te vertellen, of het een volwaardige vervanger is voor een fototoestel is dan weer een andere vraag.

gopro-fotografie
Foto los uit de pols

Tijdens onze laatste trip doorheen Roemenië wilden we onze ballast zo laag mogelijk houden. Een laag gewicht en vooral een compact gewicht zorgt ervoor dat we snel kunnen bewegen en ook de reactietijd kan hierdoor stijgen. Geen geklooi meer met het bovenhalen van je groot toestel, vanaf nu is het een luciferdoosje waarop je enkel hoeft te drukken. De beruchte point-and-press actie van GoPro zou hier een absolute meerwaarde moeten kunnen bieden. Iedere foto die je neemt is scherp, de belichting is altijd goed en de kleuren per definitie spot-on.

We hielden de GoPro heerlijk basic

Om de zaken niet al te complex te maken, werd er niet geklooid met de settings van de GoPro. We hielden alles op factory-settings en trokken doorheen de straten van Cluj-Napoca. Ieder plaatje waarvan we dachten dat het vereeuwigd kon worden, werd met een druk op de knop van de GoPro getrakteerd. De zon was van de partij en we konden dan ook niet echt de kwaliteit van ons werk op het LCD schermpje bekijken. De verrassing volgde pas toen we de fotos op het grote scherm tevoorschijn toverden.

gopro-fotografie
Leuke momenten vragen om snelle actie

Wat blijkt? De kwaliteit van de foto’s is allesbehalve bedroevend. Meer nog, de kwaliteit is ronduit vlijmscherp. Het gemak waarmee de GoPro zich laat bedienen, zelfs voor het nemen van foto’s, speelt hier een belangrijke rol in.
Is het dan allemaal eenhoorns en regenbogen? Neen, de GoPro is geen volwaardige vervanger voor een kingsize fototoestel. Het kleine schermpje kan niet op tegen een optische zoeker van een DSLR waardoor het nog steeds een kwestie van ‘op gevoel werken’ is. Ook is de reactiesnelheid van de drukknop niet echt te vergelijken met die van de grotere optische broertjes. Wie op zoek is naar een snelle, eenvoudige en vooral compacte camera die dan ook nog eens waanzinnige video’s opneemt, is met de Hero7 aan het goede adres. Studiofotografie gaat het hem helaas niet worden.

Check onze facebook-pagina (klik) voor enkele voorbeelden van streetphotography met de Hero7.