Hoe wist Dean Koontz dat Wuhan in 2020 de wereld op z’n kop zou zetten?

Het Coronavirus domineert op dit eigenste ogenblik de wereld. Hoewel er nog heel wat onbekende factoren zijn en het op zich voor Europeanen niet dodelijker of gevaarlijker is dan een normale griep, is het vooral de schaal en snelheid waarmee het virus zich verspreid onrustwekkend. Heel wat steden en landen nemen ondertussen al draconische maatregelen en complete hotels worden in quarantaine gezet. Als kers op de taart doken recentelijk dan ook enkele passages op uit het boek “The eyes of Darkness”, een thriller uit 1981 naar de hand van Dean Koontz. Hij zou, met angstaanjagende precisie, de uitbraak van het virus hebben voorspeld

corona-koontz
De Corona madness bereikt een piek

In “The eyes of Darkness” leest men het verhaal over een Chinese wetenschapper die van kamp wisselt en in Amerika terecht komt. Hij heeft een diskette in zijn bezit en daarop vinden de veiligheidsdiensten gegevens over een nieuw, biologisch superwapen met de naam Wuhan-400. De naam was een referentie naar een labo in de Chinese stad Wuhan, waar men werk had gemaakt van een wapen dat iedere mens op aarde zou kunnen besmetten met een griepachtige ziekte. Wie werd besmet, zou symptomen tonen die eerst doen denken aan een verkoudheid of griep en zelfs een longontsteking. Helaas voor hen is het Wuhan-400 virus zo krachtig dat er geen enkele remedie beschikbaar is. 

Hij voorspelde niet alleen de ziekte maar ook het jaartal

corona-koontz
In 1981 wist hij dat 2020 een kanteljaar zou worden.

Als kers op de taart spreekt het boek ook over het jaar 2020, het moment waarop de Chinese overheid het wapen voor het eerst zou gaan inzetten. Wie de passages in het boek leest kan niet anders dan de link met het heden leggen. Met bijna chirurgische precisie voorspelt Dean Koontz de uitbraak van het virus zoals we het nu kennen. Meer dan voldoende redenen dus om zowat iedere complottheorist ter wereld in de hoogste staat van paraatheid te brengen. De wildste theorieën circuleren reeds op het internet waar met het antwoord zoekt op de vraag: wist Dean Koontz dat één of andere overheid hiermee bezig was?

personal-trauma-kit-6
Stop the bleeding & save a life

Het antwoord, minder sensationeel dan men had gehoopt, is helaas negatief. Jawel, de auteur slaagde erin een werk van fictie te maken met links naar de realiteit, links waarbij de wenkbrauwen gefronst worden. Eigen aan complottheorieën is dan weer dat men heel wat andere details, die eveneens in het boek staan, gaan vergeten omdat ze niet meteen in de opzet passen. 

Cruciale details worden ’toevallig’ over het hoofd gezien

coronoa-koontz
Geen orakel, wel een sterk boek

Dean spreekt over een virus dat 100% dodelijk is, terwijl op dit moment slechts 0.2% van alle besmette mensen ook daadwerkelijk overlijden. Daarnaast is er ook sprake van een virus dat van mens op mens beweegt terwijl we vandaag te kampen hebben met een virus dat via dieren op de mens werd overgebracht. Last but not least spreekt de schrijver over een doeltreffend wapen dat niet meer dan enkele uren nodig heeft om effect te hebben. Het Coronavirus heeft een incubatieperiode die kan oplopen tot wel 14 dagen.

“The eyes of Darkness” is een magistraal boek maar dan wel met een fictief verhaal. De links met de realiteit zijn het resultaat van toevalligheden die gekoppeld worden aan de fantasie van een sterke auteur. Helaas wordt de mensheid wel geconfronteerd met de gevolgen van paniekerige reacties, gevolgen die vaak dramatischer zijn dan de ziekte zelf. Het geheel doet ergens vaag denken aan de theorie van Wald, waarbij we problemen gaan creëren om aan onze oplossingen te voldoen.