Je Go-Bag is je levenslijn, je redding tegen de gevolgen van massahysterie

Het is zover, de mensheid is de pedalen volledig kwijt en de maatschappij zoals we die kennen houdt op te bestaan. Een virus heeft zich wereldwijd weten te verspreiden, wat meteen gelijk stond aan de start van een ‘ieder voor zich’ beweging. Net op dat moment kom je tot de vaststelling dat je helemaal niet klaar bent om je gezin en jezelf in veiligheid te brengen.
Klinkt herkenbaar toch? Het Coronavirus slaat wild om zich heen en zelfs de meest nuchtere mens lijkt klaar te zijn om zijn buren de keel over te snijden om toch maar zijn eigen hachje te kunnen redden. Snel en efficiënt reageren is broodnodig om je dierbaren in veiligheid te brengen en een Go-Bag is dan ook broodnodig!

personal-trauma-kit-6
Stop the bleeding & save a life

Go-Bag, een kort woord dat zoveel duidelijkheid bevat. Het is de tas die klaar moet staan, wanneer je snel moet vertrekken en kunnen bewegen. Het is een tas die alle broodnodige items moet bevatten, zodat je een veilige plaats kunt bereiken en er (al dan niet tijdelijk) een onderdak moet gaan bouwen. Wat je in je Go-Bag steekt is cruciaal om je overlevingskansen te doen stijgen maar teveel materiaal maakt het geheel zwaar en log. Wie het wil redden moet snel en vloeiend kunnen bewegen. 1 belangrijke vraagt schuift zichzelf dan ook naar voren: wat steek je nu precies in je Go-Bag? We tonen jullie graag hoe onze 2020 editie eruit ziet. Opgelet, dit is een set die is samengesteld op basis van ervaring en persoonlijke voorkeuren. Het is dan ook geen absolute referentie. 

De tas

go-bag-thule
Alles valt of staat met een degelijke tas!

Het samenstellen van een degelijke set heeft weinig nut als de schelp, de verpakking ervan waardeloos is. Alles valt of staat met een degelijke tas om alles in te verpakken. Standaard opteren wij voor een rugzak, zodat we onze beweegbaarheid (zelfs tijdens het lopen) kunnen behouden. Je hebt ruimte nodig maar eveneens een rugzak die waterdicht is en die tegen een stootje kan. Wij opteerden voor de Thule Subterra. 34 liter inhoud is meer dan voldoende en de materie is extreem robuust. Door het rolsysteem kan de tas niet alleen waterdicht worden afgesloten maar heb je ook steeds een grote opening ter beschikking.

Kledij

go-bag-regenjas
Droog blijven staat gelijk aan gezond blijven.

Niet alleen zorgt een stevige outfit ervoor dat je niet in je blote flieter de vlucht moet nemen, het houdt je ook warm en droog. Een extra paar kousen is een absolute must en je dient je paar te verversen van zodra ze nat worden. Natte voeten kunnen je volledige lichaam laten afkoelen. Opteer voor een praktische broek, van stevig materiaal en spendeer geen tijd met het zoeken naar matching kleuren. Een lichte thermo sleeve en een muts zorgen er ook voor dat je het warm kan krijgen. Last but not least: regenkledij. Je herinnert je vast nog wel die spuuglelijke k-ways van weleer? Plastic regenjasjes die je in een tasje kon proppen om zo rond je heupen te hangen? Als kind was je hiermee het mikpunt van spot, in geval van nood ben je wel degene die droog zal blijven en geen longontsteking zal oplopen. Daarnaast kan het ook dienen als afschermdoek, wanneer je ergens droog wil gaan zitten. 

leatherman-banner
Leatherman – right tool for the right job

Voedsel

go-bag-lifestraw
Een fles met ingebouwde waterfilter

Al ben je getraind als een profatleet en heb je materiaal van de nieuwste (en duurste) soort: zonder voedsel raak je helemaal nergens. Zonder voedsel kun je het hoogstens 3 weken redden, zonder water maximaal 4 dagen. Een schatting waarbij rekening wordt gehouden dat je niet beweegt maar stil blijft zitten. Voedsel en vooral water neemt helaas heel wat plaats in beslag en weegt ook erg snel door. Het is dus noodzakelijk om hier creatief mee om te springen. Lifestraw is onmisbaar in je tas. Een drinkfles, bij voorkeur in de 650ml versie, die je vooral leeg met je mee neemt. Het gewicht is verwaarloosbaar maar de fles komt met een ingebouwde filter. Water neem je waar je het kan vinden, Lifestraw doet de rest. Het verpakken en meenemen van eten is een heikel punt waar menig mensen het niet over eens raken. Onze mening hierin is dat vers voedsel bederft, waardoor je nodeloos gewicht met je meezeult. Ingeblikt voedsel vergt vaak de nodige kennis (en materiaal) om klaar te maken. Energybars en eetbare gels, zoals de Isostar Pulse of Energybooster, bevatten net genoeg voedingsstoffen om je draaiende te houden. Ze wegen niks, nemen geen plaats in maar gaan je ook geen dagen op de been houden. Volwaardig voedsel zul je dan ook onderweg moeten verzamelen, al dan niet door gebruik te maken van lichte dwang.

Elektronica

go-bag-wakawaka
Waka Waka – een powerbank oplaadbaar met zonlicht

In geval van nood moet je ervan uit gaan dat het telecomnetwerk het als eerst gaat begeven. Communicatie wordt moeilijk, zelfs onmogelijk maar toch is het belangrijk dat je je smartphone bij de hand hebt. Bellen is dan wel geen optie meer, met de ingebouwde camera kun je belangrijke momenten op foto vastleggen. Ook beschikken enkele smartphones over aparte GPS chips, waardoor die (los van het GSM netwerk) onafhankelijk dienst kunnen doen. Opteer niet voor de laatste trendy modellen maar kies voor een robuust en vooral waterdicht exemplaar, zoals de modellen van Crosscall. Elektronica kan niet zonder stroom en ook die stroom moet je zelf kunnen opwekken. Gebruik een solar powerbank zoals de exemplaren van Waka Waka, een externe batterij die je door middel van zonlicht kunt gaan opladen. Wees ten allen tijde spaarzaam met je beschikbare energie!

olight-banner
Olight – don’t settle for less

Gereedschap

go-bag-gerber
Met een compacte bijl kom je al een eind weg

Of het gaat om het openen van een deur, het herstellen van een kabel, het bouwen van een schutting of het jagen op voedsel: zonder gereedschap kom je er niet. De absolute basis is een Leatherman. Geen tool ter wereld die erin slaagt zoveel functies in 1 pocketformaat te drukken. Kies resoluut voor kwaliteit en niet voor afkooksels. Al te vaak worden goedkopere varianten niet diep genoeg verstevigd, waardoor het gebruikte materiaal kraakt onder belasting. Daarnaast is een mes en een bijl ook iets wat je niet meteen over het hoofd mag zien. Een compacte bijl raak je overal kwijt en is handig voor het grovere werk, zoals het klieven van kleine bomen of het inbeuken van een deur. Een mes is dan weer broodnodig in een breed pallet van zaken, van jacht tot het doorsnijden van draden mocht je vast komen te zitten. De Bear Grylls reeks van Gerber Gear heeft een mooi assortiment, waar je ook vuursteentjes kunt vinden in de grips. Vuur is cruciaal voor wie wil overleven. Zijn het niet je doorgedraaide buren of een wild beest die je naar het leven staan, dan sterf je zonder twijfel van de kou.

go-bag-olight
De Olight Warrior – lamp & wapen in 1

Even onmisbaar als vuur is verlichting. Weten waar je heen gaat is goed, zien hoe je je bestemming bereikt is beter. Zonder verlichting is overleven onmogelijk. De Olight Warrior X is niet alleen compact en herlaadbaar (wees spaarzaam met je energie), hij heeft ook een lange levensduur gekoppeld aan een intensieve lichtstraal. De behuizing van de lamp is ook op die manier gemaakt dat hij als blank wapen kan worden gebruikt. Rond je gereedschapsset af met een rol ducttape, wat elastiekjes, enkele plastic zakken en een plooibare spade.

EHBO

go-bag-ehbo
Compact en compleet: de mountaineer kit

Daar sta je dan, met je volledige set, als een rasechte rambo van de overlevers. Je zet een voet verkeerd en je breekt je been. Misschien snij je jezelf aan een stuk glas en begin je hevig te bloeden? Een akelige hoest of een opstoot van koorts is natuurlijk ook nooit helemaal uit te sluiten en wat als iemand uit je gezin levensgevaarlijk gewond raakt? Een complete en compacte EHBO kit is de hoeksteen van je verantwoordelijkheid. Wonden die niet worden ontsmet, ongeacht hoe minimaal ze zijn, kunnen gaan ontsteken en voor je het weet heb je een stevig probleem. Ook bloedingen kunnen niet alleen ontsteken, ze laten ook sporen na. Careplus heeft, met de Mountaineer First Aid Kit, een uiterst complete set die in iedere Go-Bag past. Vul de kit aan met hun CLEAN bio soap en hun hand gel. Besmettingen vermijden begint bij het proper houden van niet alleen jezelf maar ook je materiaal. Onze Go-Bag is eveneens uitgerust met een trauma-kit van Traumasurvivalkits.com zodat we zelfs de meer intense blessures kunnen behandelen. 

Een grote en erg uitgebreide lijst en toch past dit alles in een tas, klaar in geval van nood. De Corona-gekte heeft duidelijk aangetoond dat mensen, overnacht, volledig door kunnen draaien van paniek. Zorg er dan ook altijd voor dat je die paniek kunt ontvluchten wanneer nodig.