De Godetia was ooit de schrik van de zeeën!

godetia - CLL - foto10 - laatste rustplaats
De Godetia, ooit de prinses van de oceanen

In 1965 werd de A960 voor het eerst te water gelaten. Meer dan 50 jaar lang was ze de trots van de Belgische marine en was ze te zien in alle uithoeken van de wereld. Helaas was ze ook niet gewapend tegen de tand des tijds en ligt ze nu geduldig te wachten op haar definitieve einde. De Godetia, het commandoschip dat ooit de Belgische vloot wist aan te sturen, zal weldra worden gereduceerd tot schroot. 

godetia - CLL - foto15 - de laatste rustplaats
A960, het boegnummer dat gelijk stond aan een maritieme pandoering.

Piraten, smokkelaars of eender wie die de zee koos als vrijhaven voor hun activiteiten kenden de A960 als geen ander. Van zodra de identificatie, trots op de boeg van het schip, zichtbaar werd hadden ze het meteen begrepen. Hoewel de bewapening van het Commandoschip noch de bemanning (meer dan 130 mensen) een directe bedreiging vormde, stond de komst van de Godetia veelal gelijk aan een zeewaardige pandoering van jewelste. Het zien van het Commandoschip stond gelijk aan de voorbode van een complete armada die zich klaar hield om toe te slaan wanneer nodig. 

Naast het aansturen van de NAVO vloot, speelde de Godetia een cruciale rol tijdens de ontelbare humanitaire missies waaraan ze deelnam. In 2015 konden ze zo meer dan 1600 vluchtelingen redden, wanneer ze te midden de Middellandse zee op een gewisse dood zaten te wachten. 

Vakmanschap op z’n Belgisch.

Meer nog dan een drijvend commandocentrum was de Godetia vooral het maritieme beeld van de Belgische vakkennis. Het was het eerste schip dat, na de Tweede Wereldoorlog, door Belgen werd ontworpen en gebouwd en het was een lange tijd het oudste militaire schip in dienst. Als kers op de zeevaardige taart beschikte de Godetia eveneens over een Koninklijke Suite, een compleet segment van het schip dat klaar werd gehouden om de Koning der Belgen te ontvangen in geval van crisis. De man-met-kroon kwam uiteindelijk nooit aan boord maar zijn suite werd wel nauwkeurig onderhouden.

godetia-1
De Godetia in minder frisse jaren.

Helaas liggen de gouden tijden van de Belgische controle achter ons en kwam ook de loopbaan van de Godetia tot een einde. Het Commandoschip werd in juli 2021 richting Gent gebracht, waar ze in de dokken van Galloo wacht op haar sloop. In de duurtijd van enkele maanden zullen een paar vakmensen de prinses van de oceanen reduceren tot grondstof voor blikjes frisdrank, totdat enkel haar geschiedenis verder zal leven. Geniet ondertussen van deze exclusieve foto’s, genomen slechts enkele dagen voor haar definitieve sloop. Een leuk detail is dan weer de toestand van het schip, vlak voor de sloop. Het ziet eruit alsof het net uit de dokken komt. Tijdens haar laatste missie sloeg de coronacrisis erg hard toe en mocht de bemanning nergens aanmeren. Uit pure verveling besloten ze dan maar het schip volledig te gaan herschilderen, goed wetende dat de Godetia weldra tot tinnen koekjesdozen zou worden gereduceerd.

Bekijk de volledige fotoreeks op onze facebookpagina. (klik)