De Argendaalwandelroute, de Moezel dicht bij huis

argendaalwandelroute-top
Gewoon de bordjes volgen en genieten

Wie zei ooit dat je eerst uren in de wagen moest zitten om een stevig stukje te kunnen wandelen? In Bellegem, een deelgemeente van het West-Vlaamse Kortrijk, pakken ze maar wat graag uit met de Argendaalwandelroute. Met wat fantasie waan je je meteen in de Moezelstreek, waar de kleine gehuchten elkaar afwisselen met een golvend landschap en wat schitterende stukjes natuur. 

Zo dicht en toch zo ver

argendaalwandelroute-1
Koppel jezelf los van de stadsstress

“Beurk, starten net naast je deur!” Het is zo een standaard reactie die je krijgt wanneer een wandelroute je niet naar één of andere exotische bestemming brengt. Stappen rond de kerketoren is immers saai en heel erg has been, of misschien toch niet? Eigen aan je thuisstreek is dat je die in het beste geval slechts voor een heel klein stukje kent. Ik ben er zelf geen uitzondering op want zelfs na meer dan 4 decennia ontdek ik nog steeds onbekende parels die op een steenworp afstand van mij verwijderd liggen. 

argendaalwandelroute-2
Een zicht waar geen einde aan lijkt te komen

Richting Bellegem dus, het land van Mortagne. We waren er al eens in het verleden maar dit keer gingen we er stappen. De Argendaalwandelroute, een parcours met iets meer dan 13 kilometers op het programma, start in het hartje van Bellegem en loodst je dwars doorheen de tijd. Rustieke kapelletjes, schitterende vergezichten en feeërieke boerderijen wisselen elkaar af. Meer dan eens passeer je trouwens tussen een huis en de voortuin, want de de oude wegels van weleer maken er nu immers deel uit van het landschap. 

Bellegem, geboorteplaats van vloeibare legendes

argendaalwandelroute-3
Wandelen tussen huisjes en hun voortuintjes

Voor wie de streek niet kent is een kleine waarschuwing op z’n plaats. Voorzie voldoende water en zorg voor goed ingesmeerde kuiten. Je wandelt dan misschien wel niet door de Alpen maar de heuvels van het land van Mortagne hebben al heel wat kuitkrampen op hun geweten. Zorg ook voor meer dan voldoende drinken want onderweg zul je weinig cafeetjes kruisen. De Argendaalwandelroute is vooral een complete en totale onderdompeling in de natuur, op slechts enkele kilometers van een West-Vlaamse wereldstad. Meer argumenten om die schoenen aan te trekken heb je uiteindelijk niet nodig. 

Ah en voor we het vergeten: Bellegem is de thuisbasis van het wereldberoemde Omer bier. Doe dan ook krachten op voor je vertrek en hydrateer je voldoende bij je aankomst. 

De routebeschrijving is hier terug te vinden.