Een laddertjeswandeling? Wanneer gewoon hiken te saai is geworden!

laddertjeswandeling-top
Het bord dat nieuwe wandelaars welkom heet

Wandelen is cool en we komen er helemaal mee tot rust. Genieten van de natuur met niets anders dan het geluid van een krakende ondergrond? Soms zit het geluk in net die kleine dingen. Wandelen is gewoonweg een leuke manier om te bewegen, of toch voor ons. We kunnen ons perfect inbeelden dat het niet naar ieders smaak is en dat kan soms voor wat apartere situaties zorgen. Wat als je zelf een fervent wandelaar bent maar je kinderen bijvoorbeeld niet? Inderdaad, een klein drama dus (vooral als je spreekt over tieners, dan heb je een zaak op leven en dood in handen) en dan is creativiteit of het sluiten van een compromis meestal de enige oplossing. In Rochehaut hebben ze het anders aangepakt. Daar hebben ze een wandeling uitgedokterd die zelfs de meest hardnekkige zetelplakkers aan het bewegen krijgt. De laddertjeswandeling is goed voor bijna 6 kilometer aan avontuur en een snuifje sensatie.

Voor durvers (en ook een beetje voor de rest)

laddertjeswandeling-2
Laddertjeswandeling, want het is ook effectief met ladders te doen

Klimmen, klauteren en gebruik maken van koorden om je evenwicht te houden? Het staat allemaal op de menukaart voor wie zich aan de laddertjeswandeling waagt. “Niet voor gevoelige zielen” staat er op het bord te lezen, een bord dat als een torenwachter aan de start van het parcours op je neerkijkt. Het begint eigenlijk allemaal best wel eenvoudig want de eerste stukken van de route zijn, bij regenachtig weer dan wel glad, nog best doenbaar. Je daalt er af naar de Semois en je kunt er ondertussen genieten van een ronduit spectaculair zicht. Dan volgen de touwen en verschijnen de eerste ladders op het toneel. De kinderen die niet overtuigd waren, kunnen met moeite hun ‘oh’ onder stoelen of banken steken. Niet minder dan 6 ladders loodsen je op die manier door de natuur, wat wandelen plots heel wat technischer maakt. 

laddertjeswandeling-3
De oevers van de Semois als beloning voor het harde werk

Is het ondoenbaar voor pantoffelhelden? Niet meteen. Het angstaanjagende bord aan de start van het parcours is ook alleen maar dat: angstaanjagend. Zelfs wandelaars die amper kilometers bijeen sprokkelen op jaarbasis kunnen het aan, dan wel met wat extra tijd. Gemiddeld doe je er ongeveer 3 uur over al kunnen de meer geoefende hikers er wel een uur gaan afschaven. 

Neem je picknick mee

laddertjeswandeling-4
De imposante perfectie van de natuur

Voor wie het zelf wil gaan proberen hebben we nog 2 tips die we kunnen meegeven. Om te beginnen is er de pracht van de natuur. Eenmaal beneden wandel je een stukje langs de oevers van de Semois. Op verschillende plaatsen heb je dan ook stroken waar je aan de rand van het water kunt zitten, de ideale plaats voor een picknick dus. Een tweede tip is er dan weer eentje die meer naar het einde van toepassing is. Afdalen met ladders en touwen is leuk maar je zou haast gaan vergeten dat je die hoogtemeters ook terug naar boven zal moeten klimmen. Die laatste klim is een kuitenbijter van formaat en vooral bij warm of regenweer is het voor velen de uitdaging teveel. Voorzie dan ook voldoende pauze en drinkwater om de klim te overleven. 

Geprikkeld en gemotiveerd? De laddertjeswandeling is volledig gratis! Parkeren doe je het best op de parking van het hoevemuseum (die trouwens ook zalige bieren serveren nadien) en je moet gewoon de wegwijzers volgen. 

Google maps coordinaten: klik hier!