Le Vert Digue, natuurlijk Belgie in Frankrijk

vert-digue-top
High Five want we hebben er weer eentje gevonden!

Geocachen is leuk, daar schreven we al meer dan eens over maar een geocache met een uitdaging is nog beter. Vooral met kinderen is het uitdagende karakter van de zoektocht beter dan het vinden van de cache op zich. Wie het op een next-level niveau zoekt zonder de vrees dat hij of zij er 2 dagen voor in de wagen moet zitten, kan het misschien eens gaan proberen in Komen met het traject van Le Vert Digue.

vert-digue-1
Bij de vertalingen liep het her en der wat fout

Le Vert Digue is niet alleen de naam die de bedenkers van het Geocache parcours hebben gebruikt, het is eveneens de benaming van een bijzonder stukje België. Toen men enkele decennia geleden besloot om de Leie te gaan aanpassen, zodat ook het grote vrachtvervoer via water kon gebeuren, trok men op verschillende plaatsen in België de stroom recht. Een technisch huzarenstukje dat meteen ook enkele bijzonderheden met zich meebracht, vooral in de grensstreek. De Leie werd, bij de onafhankelijkheid van België, als natuurlijke grens gebruikt. Nu nog steeds kun je van België naar Frankrijk trekken door de brug over te steken. Bij het rechttrekken van de Leie werd dus aan die grens gemoffeld, waardoor er heel wat diplomatische tussenkomsten nodig waren. België moest stukken land aan Frankrijk geven en omgekeerd. Zo werd Le Vert Digue, al eeuwenlang Frans grondgebied, plots een stukje België. In Komen-Waasten werd dan ook besloten om deze nieuwe oppervlakte niet te gaan volbouwen zoals regelrechte bezetters maar eerder om het geheel als een groene natuurzone te laten groeien. Het werd de geboorte van Le Vert Digue. 

Natuur, klauteren en heerlijke foto’s

vert-digue-2
Creatief teamwork is een must

Het geocache parcours loodst je dan ook doorheen het natuurdomein en beschikt over, los van hilarisch vertaalde bordjes, enkele caches waarbij de nodige creativiteit aan boord moet worden gelegd. Een verborgen schat in de hoogte? Als volwassene alleen is het ondoenbaar, als kind nog minder. Met vereende krachten lukt het dan weer prima en zorgt het zelfs voor schitterend en erg aparte foto’s. 

Hem zelf gaan verkennen? Je parkeert je wagen het best op de markt van Waasten, om zo te voet de brug over te steken en het natuurdomein in te wandelen. Nood aan verfrissing na de trip? In café l’Hotel de Ville kun je niet alleen kiezen tussen een indrukwekkend aanbod aan streekbieren, het is eveneens de thuisbasis van het enigste telefoonmuseum van het land.