Geocachen, want zoeken naar schatten is cool!

geocachen-top
Alleen maar voor kinderen? Toch niet!

Iedereen is gek van een stevige schattenjacht. Het speuren op een kaart, het ontrafelen van mysteries en het zoeken op een kleine oppervlakte naar iets wat misschien niet veel groter is dan een postzegel? Jawel, het zijn de dingen die zowel jong als oud kunnen bekoren. Natuurlijk zijn speurtochten naar de schat van de Nazi’s of die van de fabelachtige Tempeliers niet meteen iets waarmee je zo snel snel aan de slag kan. Toch is er 1 alternatief dat je in de categorie ‘next best thing’ kan gaan klasseren. Schattenjagers aller landen: Geocachen wacht op jullie!

geocachen-1
Soms is het vinden de beste beloning, ongeacht wat verborgen werd.

Het idee is eenvoudig, basic, alledaags en toch is en blijft het geniaal. Iemand verbergt iets op een onbekende plaats, zet de GPS coördinaten van die plaats op een kaart en iedereen die het wil kan gaan zoeken. Het is dan ook wat Matt Sturm in het jaar 2000 moet hebben gedacht. Verschillende nieuwe satellieten werden de ruimte ingeschoten, waardoor het GPS netwerk zoals we het vandaag de dag kennen, operationeel werd. Voor de planeet brak een nieuw tijdperk aan. Papieren kaarten en sukkelen met legendes hoorde vanaf dat moment definitief tot het verleden want het volstond om een adres in je toestel te droppen en een pijltje toonde je de weg. Matt, die zag het anders en dacht ver buiten de ‘sla linksaf’ pistes. Hij nam een doosje, verborg dat doosje onder de grond en liet (aan de hand van de GPS coördinaten) mensen zoeken. Wat konden ze vinden? Behalve een briefje met daarop “goed gedaan” niet veel, toch stond hij zonder het te weten aan de wieg van de wereld van Geocachen

Het gaat niet om wat je zoekt maar de zoektocht zelf!

geocachen-2
Soms moet je laag zoeken maar soms ook hoog

Jawel! Je gaat op zoek naar zaken zonder enige waarde, die wereldwijd verborgen zijn, met als enig doel ze te vinden! Klinkt wat nerdisch en ronduit debiel zeg je? Misschien wel maar toch kon de hobby in geen tijd op de steun van miljoenen mensen rekenen. Tot op de dag van vandaag blijft het aantal geocachers dagelijks groeien en uiteindelijk hoeft dat ook niet te verbazen.  Iets gaan zoeken aan de hand van GPS coördinaten is ronduit leuk en de gelijkenissen met een X op een kaart zijn dan ook nooit ver weg. Zelfs de meest kille supervolwassene, die van mening is dat dit enkel maar voor kinderen moet dienen, zal na enkele minuten volledig worden opgezogen door het verhaal. Dat je uiteindelijk nooit meer moet doen dan je naam en de datum op een papiertje schrijven is van geen tel. Het is de zoektocht die ronduit geniaal is. 

Ondertussen groeide de Geocaching gemeenschap uit tot eentje die niet alleen door de gebruikers wordt gedragen (want de bedoeling is natuurlijk dat je zelf ook dingen gaat verbergen). Verschillende toeristische diensten sprongen ook al op de wagen en stippelden complete parcours uit in hun gemeenten. Ze hadden fits dat de die-hard geocachers ook echt specifiek reizen in de richting van een plaats waar ze hun hobby kunnen uitoefenen.

Soms mag het ook wat pittiger.

geocachen-3
Soms is teamwork broodnodig

Gaandeweg vonden ook waaghalzen hun weg naar Geocaching en tilden het volledige gebeuren naar een compleet nieuw niveau. Zo is er een cache bovenop de Mount Everest of zijn er zelfs die verborgen zijn in oorlogszones. Dat het ronduit madness is die te zoeken is een feit, of het verstandig is is dan weer een andere vraag. 

Geocachen is gratis en iedereen met een smartphone kan ermee aan de slag. Het volstaat om de app te downloaden (zowel Android als Iphone) en te beginnen. Wedden dat er zelfs plaatsen zijn dicht bij je huis? Ja kan je ervaring natuurlijk optillen naar een nieuw niveau en opteren voor een premium (en dus betalende) account. Toch kunnen we enkel maar aanraden om het te gaan proberen met de basic versie, voor je het weet ben je verkocht.