Het telefoonmuseum van Warneton is net dat en toch zoveel meer

telefoonmuseum-top
De allereerste telefoon ooit? Daar staat hij dan!

Onder het motto ‘klein maar fijn’ nemen we jullie deze keer graag mee naar Warneton, de Waalse exclave in West-Vlaanderen. Verscholen achter het café ‘À l’hotel de ville’ op de Abdijplaats, ligt een erg merkwaardige collectie. Het café huisvest er immers het enige telefoonmuseum van het land

Feit, het kan banaal klinken en voor heel wat mensen is het waarschijnlijk ook niet meteen iets wat ze hoog op hun bucketlist zouden zetten. Toch is het telefoonmuseum een bezoekje waard. De honderden telefoontoestellen die er staan uitgesteld (en volgens de eigenaar heeft hij nog een veelvoud ervan die in stockage staan) vormen een unieke collectie die zowel in België als ver buiten de landsgrenzen geen gelijke kent. Een verzamelproject van enkele decennia, dat uitgroeide tot een museumcollectie die de geschiedenis van de telefonie prachtig in beeld brengt. 

Het hebben van een telefoon was ooit een statussymbool

telefoonmuseum-1
Honderden exemplaren staan er te wachten

Vandaag de dag is het hebben van een state-of-the-art smartphone de normaalste zaak van de wereld. Vroeger was het hebben van een telefoon echter alles behalve een evidentie. Meer nog, enkel wie welstellend was had de mogelijkheid een telefoontoestel in huis te halen en wie echt met zijn of haar rijkdom wilde pochen, die kocht zich een toestel met alle toeters en bellen (zowel letterlijk als figuurlijk te nemen). Van compacte en flinterdunne machines was geen sprake want hoe kon je aan je buren beter gaan tonen dat je rijk was, door een knoert van een telefoon aan de muur te hebben hangen. 

olight-banner
Olight – don’t settle for less

Dankzij de collectie uit Warneton is de evolutie van telefonie mooi in beeld gebracht. Van één van de allereerste telefoontoestellen ooit, niets meer dan een houten plank met een koperen schuiver op, tot de ebbenhouten luxetoestellen uit de hoogdagen van de traditionele communicatie? Ze zijn er allemaal terug te vinden. 

Een bezoek brengen aan het telefoonmuseum kan ook nog worden ondersteund door 2 argumenten van formaat. En het bezoek is geheel gratis en in het café zelf kun je kiezen uit een indrukwekkend arsenaal aan streekbieren. Meer dan voldoende redenen dus om richting Warneton te trekken. 

Klik hier voor de Google Maps coördinaten.