Digital Nomad: de romantiek versus de realiteit

digital-nomad-top
Leven en werken on the road, niet altijd even evident

De wereld rond reizen, alle uithoeken van de planeet gaan verkennen en tussendoor enkele opdrachten uitvoeren om de nodige euro’s te verdienen. Het leven van een digital nomad (voor hen die niet thuis zijn in de wereld van het Engelse woord, een digitale nomade dus) spreekt heel wat mensen aan en er hangt een zekere romantische sfeer aan vast. Helaas bedekt die romantische sfeer ook heel wat van minder leuke kantjes, die erg vaak dan over het hoofd worden gezien. Wij kozen een tijd terug ervoor om te gaan werken ‘on the road’ en maakten ondertussen al meer dan voldoende kennis met de valkuilen die het met zich meebrengt. Deze shortlist is geen absolute waarheid noch referentie maar het kan je wel al een aanzienlijk stuk op weg helpen.

Onbegrip

hippies-hand--hand
In de ogen van velen zijn digital nomads moderne hippies

Het is handig en in vele gevallen zelfs onmisbaar te vertrekken vanuit het idee dat wat je doet voor het gros van de mensen onbegrijpelijk is. Vooral in België houden we graag vast aan onze tradities, normen en waarden. Op zich is dat niet fout natuurlijk maar vaak werkt het ook als een rem. Werken is voor heel wat mensen wakker worden, naar kantoor gaan en op het einde van de dag terug huiswaarts keren. Je hebt vaste uren, het weekend is er tijd voor vertier en 1 à 2 keer per jaar krijg je de kans om op vakantie gaan. Alles wat niet binnen dat denkpatroon past, kan in hun ogen onmogelijk lukken. Bij het aanspreken van potentiële nieuwe opdrachtgevers ga je dus ook erg frequent hetzelfde verhaal opnieuw boven moeten halen. We kunnen ondertussen het aantal keren dat we met hippies werden vergeleken niet meer tellen, een vergelijk dat misschien wel voor een deeltje klopt. Werken met buitenlandse opdrachtgevers is dan weeral wat eenvoudiger omdat het concept van telewerken of die van jobs op afstand er al heel wat meer ingeburgerd is. 

De opdrachten

Je mag dan wel hebben besloten om out there te gaan leven en werken, je opdrachten moet je nog steeds vinden. Het is een utopie te gaan denken dat je zomaar even je PC aan kunt zwengelen en de jobs gaan binnen lopen. Het is, vooral in het begin, een erg intensief proces om je kunsten aan opdrachtgever te gaan verkopen. De concurrentie is ook moordend. Het leven als een freelancer spreekt heel veel mensen aan, mensen die er vaak na een paar maanden of zelfs weken al de brui aan geven. Ondertussen kelderen ze de prijzen en trekken ze de opdrachten naar zich toe. Only the strong survive zeggen ze vaak, een stelling die klopt als een bus. Gebruik platformen zoals Upwork of LinkedIn om nieuwe opdrachten te vinden.

The cloud is je vriend

download
The cloud is je kantoor, altijd en overal

Mijn volledige bureau zit in mijn rugzak en meer heb ik ook niet nodig. Waar je vroeger een volledige vrachtwagen nodig had om je kantoormateriaal te gaan verplaatsen, kun je anno 2021 je vooral gaan beroepen op een leven in the cloud. Met Google Drive kun je al een flink stuk op weg. Dankzij applicaties als Jortt hou je je volledige boekhouding bij de hand en banken zoals Revolut zorgen ervoor dat je bankzaken worden gereduceerd tot een eenvoudige app. Ben je er niet in thuis? Zorg dan dat je zo snel mogelijk wegwijs raakt in de wereld van online werken. Kijk ook goed uit welke online diensten je gebruikt en staar je niet blind op anderen. Wat goed werkt voor mij doet daarom niet noodzakelijk wonderen voor een ander. 

Veel mag, weinig moet

Kiezen voor een leven als digital nomad is vooral kiezen voor een leven volgens een eigen set aan regels. Je kunt natuurlijk advies inwinnen bij anderen maar uiteindelijk moet je vooral je eigen weg gaan zoeken. Leven en werken on the road is voor de ene ergens op een tropisch strand maar kan perfect ook dicht bij huis zijn. Er bestaat dus niet zoiets als “de ultieme handleiding voor de digital nomad”. Van zodra je voelt dat het een sleur wordt, dat je er niet in slaagt nog energie te putten uit net datgene waarvoor je koos, dan is het tijd om een andere weg in te slaan.