STOUW is meer dan alleen maar kledij

Stouw
Het duo achter STOUW

De wondere wereld van textiel en fashion designers, niet die vaak zoveel verhaal als leegte kan bevatten. Creatievelingen wagen de stap met gedurfde ontwerpen en worden al zo snel terug de kop ingedrukt door de grote concerns. Het is dan ook een sector waar we bewust graag een beetje afstand van nemen. Toch zijn er uitzonderingen waar we met veel plezier voor in onze pen kruipen. Meestal zijn het merken die zich meer op de avontuurlijke levensfilosofie baseren of merken zoals het Waalse STOUW.

2 studenten, een idee en vooral een sociale insteek. Meer was er niet nodig om STOUW uit de grond te stampen. Het duo wilde zich dan wel wagen aan een eigen modemerk, de wereld rondom uit het oog verliezen was een absolute no-go. Het resultaat is wat STOUW vandaag de dag is geworden. Een (bescheiden) label met kledij voor zowel mannen als vrouwen, waarbij het aspect ‘vegan’ een grote rol speelt. Ze hebben geen miljoenen variaties omdat ze absoluut een eerlijk merk willen blijven. Hun shirts worden gemaakt en gedrukt in ecologisch optimale omstandigheden en ook iedereen krijgt een eerlijk loon.

Niemand moet honger lijden

stouw-1
Poseren, ik moet nog niet meteen van carrière wisselen vrees ik

Nog niet overtuigd? Wij ook niet, totdat we vernamen dat een deel van hun winst rechtstreeks naar de rand van de maatschappij gaat. Mensen die op het einde van de maand niet meer weten van welk hout pijlen maken, kunnen op de steun van STOUW rekenen. Het samenstellen van voedselpakketten en die rechtstreeks naar de minderbedeelden brengen behoort tot de kerntaken van dit nieuwe merk. Het was het argument dat ons raakte in ons gevoelige plekje en daar plooien we dan al eens voor. 

Leuk detail: de naam STOUW is afkomstig van straattaal die door Brusselse studenten wordt gebruikt. Zoals met zoveel dingen heeft de jeugd ook in hun spreken een manier gevonden om het zo kort en eenvoudig mogelijk te houden. ‘C’est Tout’ is een populaire stopper in de Brusselse uitgaansjeugd en gaandeweg werd dat C’tout (spreek uit als stoe). Gooi dit alles samen en kleef er nog een W aan (want we zijn toch allemaal wat creatief) en je krijgt STOUW. 

Hun volledige collectie kun je bekijken op hun website (klik) en je steunt er vooral een goed doel mee.