Foempies, terug van nooit weggeweest

Bestaat er zoiets als een ultieme urbex schoen? Het soort schoeisel waarmee je probleemloos de knapste ruines kunt gaan verkennen of het op een lopen kan zetten, mocht je door minder vriendelijke mensen worden betrapt? Eigenlijk dachten we van niet, totdat we een paar Foempies in handen kregen en eerlijk? Misschien moeten we die mening gaan herzien. 

foempies-1
Stijlvol en toch robust genoeg. #madeinbelgium

First things first: Foempies zijn als merk helemaal niet nieuw en wie ze voor het eerst ziet legt meteen de link met het grote broertje All-Stars. Een meer dan terechte link want in de wilde jaren 50 kwam Foempies op de markt als budgetvriendelijk alternatief voor de Amerikaanse mastodonten. Op een bepaald moment in onze geschiedenis kon je geen scoutskamp of festivalweide opstappen, zonder dat je wel ergens een paar hippe schoenen met rode zool voorbij zag komen. Het was de Belgische uitgestoken middelvinger naar de grote jongens en kon zelfs rekenen op een heuse fanbase bij vakmensen allerlei. Toen werd het voor het merk wat rustiger, heel wat rustiger zelfs want België kwam terecht in een wervelwind van stijlen. Voor “baskets” was er geen plaats meer en de rode zolen werden opgeborgen.

realdealbanner
Real Deal Pawn Shop, de enige echte pawn shop in Belgie

DRIEWERF HOERA want een paar lefgozers besloten om het elan van Foempies op te poetsen en ondertussen is het gestaag begonnen aan de herverovering van de markt. Het is nog steeds in Belgische handen, iets waar we van tijd tot tijd best wel trots op mogen zijn. 

Hipper dan een paar legerbottines

foempies-2
Sneaky sneaken met coole sneakers

Wat heeft dit met urbex te maken? We begeven ons hier natuurlijk op erg glad ijs met dergelijke stellingen want naast de obligatoire camera zijn ook lange tenen bijna een verplichting geworden. Urbex is een hobby waarbij discretie een must is en waar vuil worden een zekerheid is. Gaandeweg is de outfit van de gemiddelde explorer dan ook geëvolueerd naar iets uit een apocalyptische oorlogsfilm, compleet met boots en camo pants. Feit, je ziet er stoer uit en die dingen kunnen tegen een stoot maar echt discreet kun je het toch allemaal niet noemen. Je haalt ze er op straat zo uit, compleet met rugzak en co. 

foempies-3
Tripje naar Doel? Ideaal!

Dat brengt ons terug bij de Foempies. Niet alleen zijn ze nog steeds waanzinnig hip (‘oud worden’ zit tussen de oren) maar je kan ze eveneens in een breed pallet aan kleuren/afwerkingen krijgen. Ideaal onder pakweg een jeans of short om nog pakwegger door de straten te wandelen, op zoek naar een ingang van het gebouw waar je absoluut in wil raken. De zool uit rubber zorgt voor een heerlijke demping van het geluid, waardoor je probleemloos door gangen kunt wandelen zonder dat ze je van kilometers ver kunnen horen met het klikkende geluid van je military-boots. Mocht je het ooit op een lopen moeten zetten, dan knellen ze rond je voet als een sportslof van een atleet. 

Zelf gebruiken we ze dagelijks voor onze professionele activiteiten en die dingen hebben al heel wat meegemaakt. Drop ze in de wasmachine en je krijgt ze kraaknet terug. Als kers op de taart is het een eco-friendly product waarmee je niet alleen de planeet een dikke duim geeft, je steunt er ook Belgisch vakmanschap mee. 

Zijn er dan echt geen negatieve dingen te zeggen? Tuurlijk wel! De rubberen zool heeft zijn voordelen maar biedt erg weinig grip op gladde oppervlaktes wanneer het regent. Onder de gietende regen een sprintje trekken over de daken zou ik dan ook niet echt aanbevelen.

Je kan het gamma hier bekijken en bestellen. (klik)