Vegetariërs zullen de wereld redden, zoveel is zeker

seaspiracy-1
Hoeveel ‘collateral damage’ moet er zijn voor we onze fish sticks laten liggen?

We slopen stap voor stap, dag na dag, onze planeet meer en meer. Je hoeft heus geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat we als mens absoluut niet goed bezig zijn. Wanneer we de tijdlijn van onze aardbol bekijken, is de mensheid slechts een fractie van een seconde maar toch hebben we zowat alle natuurlijke bronnen opgesoupeerd en we willen altijd maar meer en meer. Ik speelde al een lange tijd met het idee om mijn vleesconsumptie te reduceren en het zien van de docu Seaspiracy was de spreekwoordelijke druppel te veel. Nu is het alleen te hopen dat we een antwoord zullen vinden op de vraag die iedereen zich stelt (of toch zou moeten stellen): zullen vegetariërs de wereld redden?

vegetariërs-1
We zullen pas stoppen als alles is verdwenen

Laat ons eerst de theoretische kant van de zaak bekijken, de kant die de ogen moet openen. Als mens worden we stelselmatig geprogrammeerd om te verbruiken. Het maakt niet uit wat, we moeten kopen, gebruiken en wat over is gooien we weg. De natuur slinkt, de grondstoffen smelten als sneeuw voor de zon en onze afvalberg groeit iedere seconde tot nieuwe, astronomische hoogtes. Met onze voedselketen is het net zo. We koken niet meer om de honger te stillen maar om onze ogen de kost te geven. De restjes? Die gooien we in de vuilniszak, zonder er echt stil bij te staan. Dankzij schitterende initiatieven zoals Too Good To Go kunnen we die impact op mens en maatschappij wel reduceren maar het is een complete mentaliteitsverandering die ons echt uit de nood zal helpen. Zolang we blijven consumeren, zullen anderen blijven produceren en zelfs overproduceren. Volledige lappen van het Amazonewoud zijn verdwenen, enkel en alleen om vee op de vrijgekomen grond te kunnen kweken. Hoe meer vlees we dus eten (en vooral weggooien), hoe meer we de weinige natuur die we nog hebben tot as reduceren. Zo is het ook met de visserij of eender welke andere tak van de voedselindustrie. Op zich zullen vegetariërs dan misschien de wereld wel niet redden (of het moet zijn dat ze over superkrachten beschikken) maar hun gedrag zal dat wel doen. Wanneer er geen vraag meer is, dan is er ook geen nood meer aan de overproductie die de norm is geworden. 

En dan zijn er natuurlijk nog zombies!

vegetariërs-top
Vegetariers, het beste wapen tegen zombies

Natuurlijk kunnen we dit onderwerp niet behandelen zonder over de almachtige zombies te spreken. Wij weten het, jullie weten het, IEDEREEN weet het! De zombie apocalypse komt eraan en het gros van de stoere internethelden zal na nog geen 24 uur al zijn opgevreten door de ondoden. Stel dat je bij de gelukkigen bent, wat dan? Even naar de slager om de hoek een heerlijk biefstuk halen is alvast geen optie meer. Feit, je kunt zelf vee gaan kweken maar weet jij hoe je een dier op een correcte manier moet slachten? Wat als je je kampplaats moet verlaten, op de vlucht voor breinvretende zombies? Neem je dan je koeien mee? Wortels planten is alvast heel wat eenvoudiger en je kunt er ook mee overleven. Ook hier kunnen we dus met enige zekerheid concluderen dat vegetariërs misschien de wereld niet zullen redden maar ze zullen het wel als enige overleven

De shift is hier ondertussen al gemaakt, vlees komt niet meer op de borden. We staan aan het begin van een nieuwe ontdekkingstocht, waar we op zoek gaan naar meat-free voedsel dat meteen ook lekker is.