Beneath wil graag Jaws zijn maar slaagt daar net niet in

Neem het script van Jaws, organiseer een Piranha marathon en drink ontelbare sloten alcohol! Het was het recept dat tot de creatie van ‘Beneath’ heeft weten te leiden. Het is een film die dateert van 2013 maar die recent, al dan niet beïnvloed door de lockdown, vooral via Netflix aan een tweede leven is begonnen. Nog nooit was een film zo kut als zalig op hetzelfde moment. 

beneath-1
Een katvis met een slecht humeur

Stel je het even voor. Je zit in de fleur van je leven en je wil de zomer afsluiten met een heerlijke trip op een meer ergens diep in de bossen. Natuurlijk gaat het meer gebukt onder een stortvloed aan vreemde verhalen over verdwijningen en co maar dat mag de pret niet drukken. Met een frigobox, gevuld met zeikbier, ga je het water op om tot de vaststelling te komen dat het meer het terrein is van een enorme katvis. Het gaat hier vanzelfsprekend niet om een katvis zoals we die vroeger konden vangen maar om een knoert van een exemplaar, die het niet bepaald op mensen heeft voorzien. Spoiler alert: mensen sterven!

Gigantisch slecht maar toch zo goed

beneath-2
De jacht is geopend

Wie denkt dat we het hiermee hebben gehad kon zich onmogelijk meer vergissen. Naast een corny scenario, regelrecht uit de B-categorie van de jaren 90 weggelopen, worden we ook nog getrakteerd op een monstervis die meer weg heeft van een slecht gemaakte kermisattractie. Ooit al een vis horen grollen? Wij nu wel! Het is eveneens het soort vis met magische talenten want nadat een jonge nimf er als een waanzinnige op inhakt met een bijl is er overal bloed, van wonden dan weer geen spoor. Meer nog, het meer waarop ze vertoeven is nu niet bepaald groot, toch duurt het eeuwen voor ze de oever bereiken. 

Een klotefilm van formaat dus? Niet echt! Het ding is dusdanig slecht gemaakt dat het uiterst vermakelijk is om naar te kijken. Je weet gewoon dat een compleet baggerstukje eraan zit te komen en toch blijf je kijken. Beneath is op die manier erin geslaagd deel te gaan uitmaken van de selecte groep films die hun doel totaal voorbij zijn geschoten maar toch waanzinnig cool zijn om naar te kijken. Het moeten uiteindelijk niet altijd haaien zijn. 

‘Beneath’, nu te kijken op Netflix.