Bouillon, meer dan alleen maar een fort

bouillon-1
De bruutheid van de natuur is overweldigend

Vraag aan een beetje wandelaar waar het meest spectaculaire uitzicht van België terug te vinden is en hij/zij reageert zonder enige vorm van twijfel met “Bouillon”. Voor wie beschikt over een paar stevige benen, solide schoenen (geen nood, ook de meer comfortabele route per wagen is een optie) en en een gezonde dosis motivatie, staat middenin een van de knapste wandelroutes van het land een uitkijktoren waar insta worthy selfies kunnen worden genomen. 

Over de geschiedenis van Bouillon is de laatste inkt nog niet gevloeid en daarvoor moeten we vooral in de richting van het fort kijken. Het behoorde ooit toe aan Godfried van Bouillon, die het later verkocht om een kruistocht te kunnen bekostigen. Rond de erg gelovige Godfried draaien nog steeds ontelbare legendes, eentje ervan die hardnekkig blijft vasthouden aan de theorie dat de schat van de Tempeliers in Bouillon zou liggen begraven. 

Eenmaal boven heb je nog enkele extra meters

bouillon-2
De Belvédère, een extra 30 meter

Wij trokken dit keer echter naar Bouillon vanwege de omliggende natuur. Het oude stadscentrum wordt niet alleen (bijna) omsloten door de Semois (in vaktermen een ‘meander’ genoemd), het ligt eveneens in een van de talrijke dalen die de streek rijk is. De natuur is er wild, bruut en prachtig in een bijna perfecte balans. De streek is dan ook een absolute trekpleister voor de Belgische hikers die er hun overtollige energie kwijt kunnen. Wandelen in Bouillon kan op verschillende manieren. Je hebt er de korte wandelingen van enkele kilometers, die je vooral rond en doorheen de gemeente loodsen maar je hebt er ook de knoeperds die je dwars over de bergen brengt. De grootste hiking routes klokken al snel af op meer dan 160 kilometer maar ook voor de eendagstrips is er meer dan voldoende materiaal om mee te werken. 

bouillon-3
Het uitzicht maakt het allemaal waard

Allen starten ze aan de voet van het fort en hoewel ze na enkele kilometers al snel van elkaar weg trekken, hebben ze 1 vast punt met zich gemeen: de uitkijktoren. Bovenop de flanken werd een toren van 31 meter hoog gebouwd, de Belvédère van Bouillon. Hoewel je, aan de voet van de toren, al op 380 meter boven zeeniveau zit kun je nog een stukje hoger kruipen. Het lijkt peanuts voor wie al uren aan het wandelen is maar de toren kijkt net boven de bomen uit. Op die plaats kun je genieten van één van de meest spectaculaire zichten die we in het kleine koninkrijk te bieden hebben. Toegeven: het is niet de Mount Everest maar qua panorama kan de Belvédère best wel plaatsnemen tussen de grootsten der aarde. (bij het schrijven van deze zin werd een snuifje chauvinisme gebruikt, so what?)

Enkele flinke kuitenbijters EN een zicht om vingers bij af te likken? Het start allemaal hier (klik)