De Garre is een schitterende bruine kroeg, je moet het alleen weten te vinden

garre-1
De enige, echte ingang ligt goed verborgen

Belgen zijn bourgondiërs, daarover bestaat eigenlijk heel weinig twijfel. Toen de coronacrisis het land in zijn greep had, waren we evenzeer begaan met het welzijn van onze medemens als met het sluiten van onze cafés. Vaak lijkt het er zelfs op dat cafés voor Belgen geen enkel geheim meer kennen en dat we zo ondertussen al alles hebben gezien. Toch is de trekpleister van een van de coolste stekjes van het land net het feit dat het absoluut niet gezien is. Verborgen diep in de Brugse binnenstad ligt een café waar het gros van de toeristen los voorbij loopt omdat het van op de straat helemaal niet te zien is. Ook de GPS toestellen hebben er de grootste moeite mee en sturen dorstige bezoekers vaak het blokje rond. Maak kennis met het best verborgen café van het land: De Garre

garre-2
De Garre: een straat, een café en bier!

De naam van het café is er eentje die vooral gelinkt moet worden met een typische uitdrukking uit een lang vervlogen tijd. Een garre is een nauwe steeg, een klein straatje en dat is precies waar De Garre is gelegen. Het kleine steegje, dat al in de 16de eeuw bestond, diende vroeger om op een snelle manier water tot in de Brugse binnenstad te krijgen bij brand. In een later stadium werd het steegje vooral erg populair bij wildplassers, waardoor een naburige handelaar besloot om er op eigen kosten een hekje te laten installeren. Klein is steevast een understatement want het is helemaal niet breder dan een deur. Voor veel Bruggelingen is De Garre dan ook nog steeds de smalste straat van de stad.

Niet bijster slim, toch geniaal

garre-top
De Garre, het best verborgen café van Belgie

Toch besloten de mensen van De Garre om in dat steegje een pand te kopen en er een café te installeren. Een rasechte bruine kroeg waar ze, naast hun eigen gebrouwen Tripel ‘De Garre’ ook een riant aanbod aan streekbieren serveren. Je moet het lef van die mensen wel bewonderen. De plaats waar ze zich hebben genesteld moet zowat de meest anti-commerciële plaats ter wereld zijn, het soort waarmee je eender welk businessplan kunt gaan kelderen. Onder het vakje “hoeveel potentiële klanten komen hier dagelijks voorbij” noteerden ze “geen enkel” en het was niet eens gelogen. Niemand komt ooit zomaar voorbij in De Garre. Toch gebruikten ze dit euvel als hun grootste uithangbord: het enige café ter wereld waar je echt moet naar zoeken. 

realdealbanner
Real Deal Pawn Shop, de enige echte pawn shop in Belgie

Ondertussen groeide De Garre uit tot een fenomeen, met een schare fans die van ver buiten de landsgrenzen komen. Iedereen die er terecht komt, zit er met een specifieke reden. Ze zijn allemaal liefhebber van het bier, ze pochen graag met het feit dat zij het weten liggen en anderen niet of strompelden er per toeval binnen wanneer ze op zoek waren naar een rustige hoek om te plassen. Eender wat die reden ook mag zijn, na een eerste bezoek wordt het gebruik van een beroemde zin en killer one-liner de norm: I’ll be back!

Zelf op zoek gaan naar deze verborgen parel in het Venetië van het Noorden? Laat je alvast leiden door Google Maps. (klik)