The Stand, hoe een verhaal plots akelig echt wordt

The Stand
Mother Freemantle weet raad

“Een mysterieus en gevaarlijk virus ontsnapt uit een labo en zaait dood en verderf over de gehele wereld!” Neen, het is niet de meest recente krantenkop uit het medialandschap maar de synopsis van “The Stand”, een reeks naar de hand van Stephen King. Hoewel het een werk van pure fictie is, was de grens tussen fantasie en werkelijkheid nog nooit zo dun. 

Ik heb er geen idee van of de meester van het genre zich heeft laten inspireren op de realiteit of dat het misschien net andersom is. (The Stand werd immers in 1978 geschreven) We kunnen niet om het feit heen dat The Stand heel wat gelijkenissen toont met de maatschappij van vandaag. Een dodelijk virus slaagt erin uit een labo te ontsnappen en in geen tijd sterven mensen wereldwijd. Goed, het visuele is natuurlijk anders dan hetgeen we van het coronavirus kennen (voor zover ik weet zijn er nog geen gevallen van zwellingen en ontploffende ogen gekend) maar de manier waarop de maatschappij tot stilstand komt en iedereen zich tegen iedereen keert is huiveringwekkend realistisch

Een verhaal van hen tegen ons

stand-2
Vriendschap, liefde maar vooral heel veel dood

Terwijl de wereld zich stilaan transformeert in een doodse bol, zoeken wetenschappers in een heuse strijd tegen de klok naar een vaccin. Die wetenschappers sterven ook stuk per stuk, waardoor het erop lijkt dat de mensheid voorgoed gaat verdwijnen. Toch is er hoop! Een aantal mensen is schijnbaar immuun voor het virus en allen worden ze via een droom door Mother Freemantle (meesterlijk vertolkt door Whoopi Goldberg) naar een nieuwe thuishaven geroepen. Twijfelen is geen optie want de toekomst van de mensheid staat op het spel. Zij die immuun zijn scheppen een nieuwe wereldorde maar al snel blijkt dat ze niet de enigen zijn.

The Stand is een welgekomen reeks in een verzadigde markt van films en reeksen, waar het thema ‘apocalypse’ een erg frisse insteek krijgt. Hoewel de makers van de reeks niet voor de volle 100% trouw zijn gebleven aan het boek, zijn ze erin geslaagd om het een eigentijdse vibe te geven en die werk erg verslavend. 

The Stand is te zien via een pallet aan streamingdiensten maar is eveneens reeds te bekijken via Lockdown TV (klik)