Een vuurschaal, waanzinnig cool of uiterst gevaarlijk?

Nu onze bewegingsvrijheid massaal aan banden wordt gelegd is onze eigen tuin plots goud waard. We zoeken massaal manieren om de omgeving van ‘ons kot’ zo aangenaam mogelijk te maken en we worden bedolven onder de producten die ons hierbij kunnen helpen. De vuurschaal stak de kop op en werd in geen tijd de absolute ster van de achtertuin. Natuurlijk kwam er ook nagenoeg meteen tegenwind die de moderne vuurkorven wist te klasseren als ongezond en vooral erg gevaarlijk. Meer dan voldoende materie dus om er zelf mee aan de slag te gaan. 

vuurschaal-1
Sfeer, ook wanneer dat onmogelijk lijkt!

Het kan nuttig zijn te starten met de absolute basics: wat is een vuurschaal nu eigenlijk? Een eenvoudige vraag met een al even eenvoudig antwoord. Het is een metalen schaal, in een breed pallet aan maten en afwerkingen, waarin je houtblokken kan doen branden. Why? Het is om te beginnen mooi en rustgevend. Een leuke en gecontroleerde vlam die de duisternis oplicht, het heeft een zeker gevoel van romantiek. Daarnaast is het ook een bron van warmte. Zelfs in koude dagen (we durfden het aan om bij vriestemperaturen ons buiten te nestelen) kan een degelijke vuurschaal voor voldoende warmte gaan zorgen. Last but not least is outdoor cooking helemaal hip (en buitenshuis mogen we tijdens deze coronapandemie ook nog iemand ontvangen). Een degelijke vuurschaal kan worden uitgerust met een kookrand zodat je er vlees op kunt gaan bakken. Stijlvol barbecuen terwijl je niet sterft van de kou? Daar tekenen we graag voor. 

Cool en idiotproof?

vuurschaal-2
Het outdoor-survival gevoel in je eigen tuin

Helaas is er ook een downside aan het vuurschalenverhaal. Vuur en de mens, het is een lovestory met een scherp kantje. Nadat verschillende fabrikanten zich op de markt gooiden, duurde het niet lang alvorens de eerste ongevallen een feit waren. Knappe exemplaren, ingebouwd in een soort van tafel, konden erg snel omver worden getrokken door kleine en grijpgrage handjes. Ook schoten de tarieven in geen tijd door het dak. Wat gisteren geen kat kon bekoren was plots uitermate hip en dus werden de prijskaartjes aangepast.

Wij gingen aan de slag met het kingsize model van Famiflora. Een exemplaar zonder meubel, dat direct op de grond kan worden gezet (of toch met een hittebestendige tussenlaag, zoals een tegel) en dus ook niet omver kan worden geduwd. Famiflora heeft zich op de markt gepositioneerd met robuuste modellen die er niet zo ‘slick’ uitzien als enkele van de grote jongens maar wel aan een vijfde van de prijs worden verkocht. 

vuurschaal-top
Beginnen met een vuurschaal moet echt geen fortuinen kosten!

Het vuur ontsteken vergt niet echt veel kennis van zaken. Wat aanmaakhout of blokjes die je ook in een standaard BBQ gooit, zijn meer dan voldoende. Al snel maakt de vuurschaal zijn belofte van warmte en sfeer waar. De vriestemperatuur buiten deert weinig want de warmte wordt mooi verdeeld. De echte vuurproef (pun intended) moet het outdoor cooking gedoe worden. Kan het daadwerkelijk zo eenvoudig zijn als ze het laten uitschijnen? 

Het antwoord kort samengevat: ja! Uiteindelijk is het enige wat je moet doen de (optionele) bakschijf over je vuurschaal plaatsen (is het nodig te zeggen dat je dit moet doen VOOR je het vuur aansteekt?) en wachten tot alles goed is opgewarmd. Je gooit wat olie op de schijf en je bent klaar om te gaan grillen. Door met de plaatsing van het hout te spelen kun je zelfs verschillende zones gaan ‘configureren’ waardoor je vlees kunt bakken of zelfs warm houden. 

Wie zelf aan de slag wil met een vuurschaal/kookplaat combo en zich niet wil gaan ruineren, kan terecht bij Famiflora (klik).