Songbird stelt openlijk de vragen die we allemaal willen stellen

songbird-1
De controle van de overheid is totaal

Moest het zijn dat je de afgelopen maanden onder een steen hebt geleefd: de wereld schuift doorheen de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De COVID-19 pandemie heeft alles en iedereen, ongeacht ras of sociale oorsprong, in zijn greep. Regeringen wereldwijd doen er alles aan om de boel onder controle te krijgen maar voor velen is het blind schieten op een onzichtbare vijand. De wereld wordt ook, voor het eerst en op dergelijke schaal, geconfronteerd met complotdenkers die de meest waanzinnige theorieën op de bevolking lanceren. Mix die twee pistes en gooi er een snuifje Michael Bay overheen en je krijgt Songbird, een kleine parel op Amazon Prime.

realdealbanner
Real Deal Pawn Shop, de enige echte pawn shop in Belgie

Het jaar is 2024 en de wereld gaat gebukt onder de COVID-23 pandemie. Tijdens de afgelopen jaren kreeg geen enkele overheid de ziekte onder controle en de macht werd volledig overgenomen door ‘gezondheidsmedewerkers’ van de overheid. Slechts een handvol, zij die immuun zijn, kunnen van enige vrijheid genieten. De rest van de bevolking leeft in de vrees dat ze uiteindelijk in één van de gigantische quarantainekampen terecht zullen komen. De controle is totaal, repressie het enige drukkingsmiddel.

Fictie, maar toch …

songbird-2
Van democratie is geen sprake meer

Songbird is een verhaal van pure fictie, laat ons daar maar meteen duidelijkheid in scheppen. Toch voelt het geheel erg realistisch aan. De scenaristen hebben op een sterke manier gebruik gemaakt van de realiteit en de fantasie van complottisten. Wat als de overheid een deel van de bevolking bewust laat sterven? Wat als enkel de rijken vrijheden hebben? Wat als de macht van de politie totaal is? 

Feit, de film op zich stelt technisch niet zo heel veel voor en de storyline van het koppel geliefden is vaak op het randje af klef te noemen. Toch verveelt de prent geen minuut en zijn er erg vaak momenten waarbij zelfs de meest nuchtere mens onder ons zou gaan denken .. “what if”

songbird-3
Enkel de immunen krijgen een vorm van vrijheid

De film moet het dus vooral hebben van de actualiteit en de controverse die er heerste rond de opnames. Je kan niet om het feit heen dat een pic draaien rond iets dermate gevoelig als het coronavirus enige vorm van lef vraagt. Dat lef werd niet bepaald door iedereen gesmaakt. SAG AFTRA (een beetje de vakbond van de Amerikaanse filmindustrie, bekend van onder andere de Oscars) riep al hun leden op om het draaien van de prent te gaan boycotten. Uiteindelijk kreeg Songbird, door deze actie, meer publiciteit dan ze hadden kunnen dromen. SAG trok hun aanbeveling later in maar de gevolgen waren niet terug te draaien. 

Songbird is te bekijken via Amazon Prime of via de Formuler Z8 (klik)