Beter 1 drone uit de lucht ..

drone-top
Drones zijn vandaag de dag overal, of we het willen of niet.

Er is de laatste tijd nogal wat doen rond het gebruik van drones. We spreken dan niet meteen over het gaan lonken naar de buurvrouw terwijl ze topless aan het zonnebaden is (daar is het weer er trouwens niet voor) maar wel van de coronacontext. Enkele beleidsmakers lieten in België immers uitschijnen dat de politie/overheid drones met warmtecamera’s zou gaan inzetten om tijdens de feestperiode mensen te gaan controleren. De insteek is dat men op die manier samenscholingsverboden en groepsfeestjes voor kerst of nieuwjaar wil gaan tegenwerken maar vooral in België wordt nogal wat belang gehecht aan privacy. Het duurde dan ook niet lang alvorens de sociale media werden overspoeld met uitspraken in de soort van “als zo een drone boven mijn huis vliegt, dan haal ik het neer!” Of ze in hun stelling gelijk hebben of niet, dat laten we even in het midden. Wat dan wel weer een interessant vraagstuk is, is hoe je in hemelsnaam zo een drone naar beneden krijgt want wat blijkt? Zo eenvoudig is het allemaal niet. 

Neerschieten

Het is zonder twijfel de meest gebruikte term: we knallen dat ding los uit de lucht. Laat ons dan meteen vertrekken van de stelling dat iedereen die dat beweert ook daadwerkelijk een echt geweer in huis heeft. Met een loodjeskarabijn maak je, in het beste geval, enkel wat krassen in het koetswerk van de betere drone maar echt stuk gaat hij niet. We geloven natuurlijk allemaal zelf dat we over een stevige portie rambovaardigheden beschikken maar helaas leren ontelbare voorbeelden wereldwijd ons dat het neerhalen van een (klein) vliegend voorwerp geen eenvoudige taak is. Het neerschieten van drones is in Amerika bijvoorbeeld niet zo geheel ongewoon maar daar hebben ze munitie in overvloed. Mocht je al 1 schot kunnen lossen in België, dan staat het halve politionele apparaat binnen de kortste keren aan je voordeur en wordt die coronaboete het minste van je zorgen.

Jamming / Zapping

drone-1
Leuk speelgoed maar wel groot en duur!

Heel wat meer hightech en stukken effectiever is het gebruik van jammers of zappers. Het komt er in het kort op neer dat je met een toestel, soms klein maar soms ook gigantisch groot, een elektromagnetische puls afvuurt in de richting van de drone. Die puls zorgt er dan voor dat de elektronica van de drone zelf wordt ontregeld of zelfs wordt verbrand. Ongeacht de techniek die wordt gebruikt, de drone gaat neer en je hoeft er niet eens goed voor te kunnen richten. Vooral het leger maakt erg frequent gebruik van die techniek en knoerten van lasers staan op de meeste marineschepen geïnstalleerd. Toch kan het heel wat compacter zoals de DroneGun, die in geweerformaat wordt geleverd. De perfecte oplossing dus alhoewel het prijskaartje hier waarschijnlijk wel een domper zal zijn. Dergelijke toestellen schuiven over de toonbank voor enkele duizenden euro’s en heel erg vaak heb je er ook een speciale vergunning voor nodig. 

Netten

drone-2
Een net en een drone vormen een fatale cocktail.

De techniek met een erg hoog game-of-thrones gehalte is zonder twijfel de goedkoopste manier om vliegende camera’s uit de lucht te halen. Een net over een drone gooien zorgt er niet alleen voor dat het ding een extra gewicht moet gaan meetorsen, de touwen zelf herleiden de rotoren binnen enkele seconden tot gort. Voor je richting bouwmarkt loopt met geld in je zakken is het misschien ook raadzaam even stil te staan bij de praktische kant van de zaken. Een drone die je komt bespioneren vliegt meestal niet rakelings over je terras. Op hoogtes van enkele tientallen meters zijn ze onbereikbaar voor je net, zelfs niet wanneer je op een ladder kruipt. Een oplossing is dan weer een ‘netgun’, een geweer waarmee je netten kunt gaan afschieten maar ook hier is prijs en vergunning een dooddoener. 

leatherman-banner
Leatherman – right tool for the right job

Roofvogels

drone-3
Roofvogel vs drone = oneerlijke strijd

Een onfeilbare manier om vliegende camera’s neer te krijgen is het inzetten van (grote) roofvogels. Wanneer een arend of een buizerd met gemak een prooi de lucht in kan tillen, dan is een drone echt kinderspel. Goed getrainde vogels kunnen je zelfs de drone heelhuids naar beneden brengen, god weet waarvoor je dat zou willen maar het kan. Natuurlijk is het trainen van roofvogels niet iets wat je op een paar uren tijd doet en echt diervriendelijk kun je het geheel nu ook niet bepaald noemen. 

Onze conclusie? We waarderen onze privacy net zo hard als de volgende persoon maar gewoon even een drone uit de lucht halen is vooral in België niet iets wat je snel snel gaat uitvoeren. Deze lijst is natuurlijk niet eindig en is onderhevig aan veranderingen. Wie tips of tricks heeft kan die probleemloos doorsturen.