Baphomet, goed verborgen maar toch aanwezig

baphomet-2
Een van de 10 mooiste dorpen van Vlaanderen

Lissewege bezoeken is, voor iedere overtuigde West-Vlaming, een absolute must. Het dorp, dat deel uitmaakt van Brugge, werd verkozen tot 1 van de 10 mooiste dorpen van Vlaanderen. Het is een meer dan verdiende plaats in het klassement want door Lissewege kuieren is en blijft iets waarmee de spanningen meteen uit het lichaam verdwijnen. Lissewege trok ook onze aandacht, niet vanwege de kleine steegjes en zelfs niet vanwege de gigantische kerk die er staat (of misschien toch wel?) Neen, onze zintuigen worden geprikkeld door een klein detail in de kerk. Het gros van de bezoekers merkt het niet eens op en ook wij moesten flink wat zoeken maar het is er wel. Lissewege is de thuisbasis van .. Baphomet.

baphomet-3
Een gigantische kerk voor een klein dorp

Voor wie het hoort donderen in Keulen nemen we jullie graag mee naar enkele passages uit de geschiedenis van Lissewege. Vandaag de dag is Lissewege een kunstenaarsdorp met iets meer dan 2000 inwoners en ook in het verleden was er van gigantische aantallen inwoners geen sprake. Toch werd in de 13de eeuw besloten om er een knoert van een kerk te bouwen. Kerken waren in die tijd geen uitzondering want de Kerk had enorm veel macht. Toch leek het erop dat Lissewege een cruciale rol speelde in de werking van het katholieke instituut, want de kerk was belachelijk groot. Meer nog, de kerk had ook de vorm van een burcht waardoor de geruchtenmolen volop draaide. Wie had de bouw van dit kolossale monument bekostigd? Waarom werd er net daar zo een gigantisch exemplaar neergepoot? Heel wat vragen, weinig antwoorden (zelfs tot op vandaag) en dus meer dan voldoende materie voor giswerk en legendes

En daar zijn de Tempeliers opnieuw

Baphemot-4
Een klein en bijzonder detail trekt onze aandacht

Een van de denkpistes wijst in de richting van de Tempeliers. De machtige ridderorde had geld, heel veel geld en het zou dus zomaar eens kunnen dat zij de bouw van de kerk hebben bekostigd. Het zou meteen ook verklaren waarom de kerk gelijkenissen toont met een burcht, misschien moest het als uitvalsbasis dienen mocht dit nodig blijken. Deze denkwijze is natuurlijk doorspekt met een zeker romangehalte, ware het niet van 1 klein detail. Binnenin de kerk is er 1 cruciaal element dat erop wijst dat de Tempeliers hier misschien wel een stevige hand in hadden. Boven de ingang van de sacristie, net naast een zuil, valt 1 beeltenis uit de toon. Een gezicht dat er niet hoort maar er toch bewust werd geplaatst. Het gezicht van Baphomet

baphomet-top
Baphomet, de halfgod die door de Tempeliers werd aanbeden

De Tempeliers werden allemaal vervolgd, officieel omdat ze afgoden aanbaden maar de realiteit was dat ze te machtig werden naar de zin van de Franse koning. Tijdens het schijnproces, waarbij alle Tempeliers ter dood werden veroordeeld, werd verschillende malen gesproken over Baphomet, die symbool stond voor kennis en wijsheid. De afbeelding van Baphomet komt inderdaad in heel wat bouwwerken van de Tempeliers terug en men gaat ervan uit dat ze, onopvallend, de beeltenis van hun afgod overal in hebben verwerkt

Hebben de Tempeliers dan uiteindelijk de kerk van Lissewege gebouwd en vooral bekostigd? Daar bestaat geen sluitend bewijs over al is het beeldje van Baphomet wel een belangrijk stukje van de puzzel. Het roept meteen ook een andere vraag op: wat wilden de Tempeliers in Lissewege? Het zal dan ook geen verrassing zijn dat het dorp voorkomt in heel wat legendes over de mythische en nog steeds onvindbare schat van de Tempeliers