De téléférique die helemaal nergens heen gaat

téléférique-top
De cabine die helemaal nergens heen gaat.

Wie Namen bezoekt kan natuurlijk niet rond enkele ‘incontournables’ heen. Je kan de stad onmogelijk voorbij zonder de citadel te bezoeken en zelfs voor wie het allemaal wat specialer wil, zijn er ook nog de kleine figuurtjes van Isaac Cordal. Er is vanalles te zien, je moet alleen de ogen goed openen. Toch is er 1 plaats zo bijzonder en uniek, dat het zelfs voor de Namen-kenners niet altijd even evident is om het te vinden. Logisch ook want de plaats is niet zomaar te zien en je moet echt weten doorheen welke deur je moet stappen. De Téléférique de Namur is immers een lift die helemaal nergens heen gaat. 

téléférique-1
Niet je standaard binnenkoer

Het verhaal van de kabelbaan begint in 1957, waarbij de cabines betalende bezoekers naar de bovenkant van de citadel brengen. Op en rond de kabelbaan was het een hp gebeuren want wie echt iemand was in de streek, die had een ticket voor de téléférique. Toch blijft de glorie van de lift niet eeuwig schitteren. In 1997 moet de boel de deuren sluiten wegens te onveilig en absoluut niet winstgevend. Lange tijd ligt het geheel er verlaten bij, totdat één of andere idioot er in 2002 ‘s nachts brand sticht. Het geheel verdwijnt volledig in de vlammen en slechts 1 cabine overleeft de vuurzee.

Slechts 1 cabine overleefde de vuurzee

téléférique-2
Er staat een bord maar ook dat moet je zoeken

Via enkele vreemde omwentelingen komt de cabine, die in Namen de bijnaam “oeuf” (Frans voor ‘ei’) kreeg, op Ebay terecht en een ondernemer uit Namen koopt het ding voor iets meer dan 600€. De koper heeft een restaurant met een binnenkoer en heeft een diploma mechanica op zoek, dus doet hij wat iedereen zou doen in zijn plaats: hij reconstrueert de téléférique in het midden van zijn restaurant. Het ding gaat helemaal nergens heen, al is het technisch wel mogelijk. 

Ondertussen is ‘l’oeuf’ uitgegroeid tot één van die verborgen parels die enkel de echte amateurs van Namen weten hangen. De eigenaar van het restaurant geniet van zijn aanwinst en versiert zijn cabine, met de regelmaat van de klok, in een actueel thema. Erg recent werd het ei van een gigantisch mondmasker voorzien, om zo de invloed van het coronavirus aan te tonen. 

Dit stukje geschiedenis terugvinden vraagt wat zoekwerk maar we helpen jullie alvast graag op weg. (klik)