Redu, 500 inwoners en toch een internationale aantrekkingskracht

redu-2
Welkom in Redu!

Diep verscholen in de provincie Luxemburg, op slechts een steenworp van de Franse grens, ligt het dorpje Redu. 500 inwoners, een kerk en welgeteld 1 kruispunt vormen er zowat de trend van het leven. Voor rust moet je misschien dan weer niet naar ginder trekken want Redu wordt jaarlijks door meer dan 300.000 mensen bezocht. Bezoekers van over de gehele wereld vloeien samen in de Ardennen, niet voor het bier of een artisanale paté maar voor het meest kostbare goed van Redu: boeken.

Ooit zag de toekomst van Redu er heel wat minder rooskleurig uit. Het dorp was op sterven na dood en van economie was er helemaal geen sprake meer. Jonge gezinnen waren er niet meer, die trokken allemaal richting stad waar werk te vinden was en ook de oudere bevolking koos meer en meer voor een leven in een comfortabel rusthuis. In het kleine schooltje werd meer dan de helft van de lokalen niet eens meer gebruikt en voor heel wat mensen was het duidelijk: Redu zou gaan verdwijnen

redu-1
Boeken werden de redding van het dorp

Noel Anselot, die er samen met zijn Engelse vrouw een weekendhuisje had, zag de evolutie met lede ogen aan. Hij hield, net zoals andere eigenaars, van de rust tijdens het weekend maar hij begreep ook dat het dorp meer nodig had dan dit om te overleven. Hij kende het verhaal van het Engelse boekendorp Hay-on-Wye, dat van de ondergang werd gered doordat handelaars van 2dehands boeken er zich begonnen te vestigen. Samen met de burgemeester, een kunstenaar en enkele ondernemers uit de streek besloot Noel dan ook om in 1984 voor het eerst een grote, outdoor boekenbeurs te organiseren in Redu. Het was een overweldigend succes en het concept sloeg aan want net na de eerste editie stroomden de reservaties voor een volgende editie al binnen. In de loop der jaren begonnen meer en meer boekhandelaars zich in Redu te vestigen. De prijs van het vastgoed was er spotgoedkoop want het gros van de gebouwen had nood aan meer dan alleen maar een likje verf. 

Ook hier voelt men de druk van de maatschappij

In de jaren die volgden telde Redu meer dan 30 boekenwinkels, van moderne gebouwen tot krakkemikkige schuren. De charme van het geheel miste zijn effect niet waardoor ook heel wat boekenliefhebbers wereldwijd de weg naar Redu vonden. De economie herleefde en het dorp kreeg een verse dosis zuurstof toegediend. 

redu-3
Worden webwinkels (opnieuw) de ondergang van Redu?

Helaas heeft onze moderne maatschappij eveneens de weg naar het boekendorp gevonden. Webwinkels zijn er ondertussen in overvloed en de nieuwe, jonge klant heeft niet langer zin om urenlang te snuisteren tussen oude boeken, met gescheurde kaften en ezelsoren. Van de 30 winkels schieten er nog een 10-tal over, handelaars die weigeren de handdoek in de ring te gooien. Het maakt er Redu niet minder aantrekkelijk door en een trip richting boekendorp is en blijft nog steeds de moeite waard. Ook de bierliefhebbers komen er aan hun trekken want een lokale brouwerij bracht er zelfs een biersoort op de markt, gebrouwen met het water uit de Lesse. 

Zelf Redu ontdekken? De Google Maps coördinaten zijn hier terug te vinden. (klik)