Isaac Cordal houdt wel van kleine dingen

cordal-1
Vaak moet je goed en vooral hoog zoeken

Soms zitten de leukste en meest bizarre dingen in de kleinste en meest verborgen hoeken. Er waren tijden dat steden het groots zagen en aanpakten om bezoekers te lokken. Megalomane en bombastische bouwwerken en spectaculaire shows, voorzien van alle toeters en bellen waren de absolute trekpleisters. Die tijden liggen ver achter ons en mensen raakten het grandioze en statische nogal snel beu. Het is een boodschap die Namen goed heeft begrepen want in 2017 sloegen ze de handen in elkaar met de Spaanse kunstenaar Isaac Cordal om er een uniek en vooral ludiek project uit te werken. 45 kleine figuurtjes vormen niet alleen de spil van een schitterende zoektocht doorheen de binnenstad, ze brengen je eveneens langsheen alle stukjes Namen die je normaliter misschien wel links zou laten liggen. 

leatherman-banner
Leatherman – right tool for the right job
cordal-2
Soms staan ze samen helemaal niets te doen

Uniek in de puurste zin van het woord zijn de kleine figuurtjes niet. Isaac Cordal boetseerde in het verleden al dergelijke dingen bijeen voor wereldsteden zoals London of Parijs. Wat dan wel weer nieuw is, is dat de figuurtjes in Namen allemaal een ambtenaar moeten voorstellen. Een saai personage in een al even saai kostuum, die doen wat ze best van al doen: zich verstoppen voor de wereld. Door hun kleine gestalte kunnen ze zich integreren in het straatbeeld en verbergen ze zich op vensterbanken, nissen, barsten in de muren of vitrines van handelszaken. In totaal werden 45 kleine ambtenaartjes op die manier verstopt, waarbij speurneuzen vaak erg goed moeten zoeken alvorens ze allemaal gevonden te hebben. Geen nood, het stadsbestuur van Namen heeft een kaart ter beschikking waarop alle schuilplaatsen terug te vinden zijn, al is het nog geen garantie op succes. 

Zoeken en ontdekken in 1 tocht

cordal-3
Figuurtjes niet groter dan een stekkerdoos.

De geinige zoektocht kwam niet zomaar tot stand. Zoals in zovele grootsteden waren het vooral de winkelstraten van Namen die het bij de toeristen erg goed deden. De binnenstraten van de oude stad hebben heel wat meer te bieden maar missen de commerciële insteek (lees: toeristen komen om te winkelen, niet om te kijken naar architecturale parels). De zoektocht prikkelt de nieuwsgierigheid van heel wat mensen (we pleiten volmondig schuldig hieraan) en wie het parcours volgt komt echt voorbij de meest godvergeten gaten van de stad. Oh en gezien de tijdsgeest is het een activiteit die volledig coronaproof kan worden uitgevoerd, in gezonde buitenlucht.

Meer info over het parcours is hier terug te vinden: klik
De kaart kan hier worden gedownload: klik