Het geografisch centrum dat er eigenlijk geen is

geografisch-top
Het geografische centrum dat er eigenlijk geen is.

Net zoals ieder ander land op de planeet heeft ook België een geografisch centrum. Een middelpunt dat door meetkundigen werd becijferd en een louter symbolische waarde heeft. Wat België dan wel weer uniek maakt, is dat we niet 1 maar 2 geografische centra hebben. Wie het middelpunt van ons land wil bezoeken kan hiervoor naar Walhain of naar Ittre, waar het centrum al decennia lang verkeerd staat. 

geografisch-2
Het beeld heeft z’n beste tijd gehad

Aan de basis van deze unieke situatie ligt de Eerste Wereldoorlog en vooral de nasleep ervan. Tot voor 1919 was Ittre wel degelijk het middelpunt van België, een situatie die voor het kleine Ittre erg belangrijk was. Het was voor hen een prestigieuze zaak en een knap beeld van beton en staal werd er in het stadscentrum opgetrokken. Toen de Duitsers, na de Eerste Wereldoorlog, een stevige rammeling hadden gekregen werd het Verdrag van Versailles opgesteld. Niet alleen moesten de Duitsers opdraaien voor alle kosten, ze verloren ook een aanzienlijk deel van hun keizerrijk. Ook België stond aan de ontvangende kant en kreeg er de Oostkantons bij. Eupen, Saint-Vith en Malmedy waren vanaf dat ogenblik Belgisch grondgebied, waardoor het middelpunt van het land kilometers verder opschoof naar Walhain. In Ittre voelden ze de bui al hangen maar deden ze alsof hun neus bloedde. Bizar genoeg duurde het nog 75 jaar alvorens deze vreemde situatie aan het licht kwam. 

Hoezo fout?

geografisch-3
Groot is het ook niet echt

In 1995 begon het Frans Nationaal Geografisch Instituut met de opmeting van alle landen uit de toenmalige Europese unie. Ittre was op slag hun titel kwijt en in Walhain begon men meteen met de bouw van een eigen standbeeld. België zou natuurlijk België niet zijn moest deze situatie niet van de nodige administratieve achterpoortjes zijn voorzien. Ittre was dan wel de titel kwijt, niemand vroeg hen ooit het beeld ook daadwerkelijk af te breken. 

Vandaag de dag staat het beeld er nog steeds, al is de bewegwijzering erheen verdwenen. Voor de inwoners van Ittre zal het hen worst wezen. In hun geest zijn en blijven ze voor eeuwig en altijd het enige echte centrum van het land. 

Zelf bezoeken? Klik hier voor de routebeschrijving! (klik)