Buitenland in eigen land

buitenland-3
Kasseien zijn er de norm

Onze virologen zijn het er allemaal over eens: reizen naar het buitenland is anno 2020 not done. Heel wat mensen zagen, met 1 zin, hun reis in het water vallen maar toch is er hoop. Reizen naar het buitenland kan wel degelijk en dit zonder de landsgrenzen over te steken. Meer nog: reizen naar het buitenland is slechts een uur van onze West-Vlaamse basis verwijderd. Het Buitenland ligt … net buiten Antwerpen

buitenland-1
Het Reuzenhuis, de blikvanger van Buitenland

Geen Club Med aan de Costa del Sol of een toeristenkazerne in Tunesië. Wie naar het Buitenland trekt komt terecht in een gehucht dat deel uitmaakt van de gemeente Bornem. Tot 1845 was de streek niet meer dan een moerasland, een stukje grond waar je eigenlijk niet hoefde te komen. Totdat er een mandenvlechterij werd opgestart. Buitenland werd populair, er was welvaart en ook nieuwe inwoners vonden hun weg naar het unieke stukje België. Helaas won plastic aan terrein en tegen 1950 was het meer dan duidelijk dat het verhaal van de mandenvlechterij was afgelopen. De eigenaars trokken de deuren definitief achter hen dicht. 

buitenland-2
Zoek de zeilboot

Vandaag de dag is Buitenland een oase van rust, waar de tijd is stil blijven staan. Er wonen amper mensen en wie voor het eerste het piepkleine centrum binnenrijdt, krijgt de indruk terug te zijn gekatapulteerd naar de 19de eeuw. Er is geen school en ook geen kerk en er is slechts 1 café, l’étranger. De natuur is er dan wel weer van de partij. De streek staat bekend om zijn grote biodiversiteit en leent zich uitstekend voor een stevige wandeltocht. Wie goed zoekt, zal zonder twijfel ook het meest bizarre object van Buitenland vinden. Tussen de bomen ligt immers een zeilboot verscholen. De blikvanger in het centrum is dan weer het Reuzenhuis, een reconstructie van een commanderij van de orde van de Duitsers, een ridderorde die nauwe banden onderhield met de Tempeliers en eveneens onder rechtstreeks gezag van de paus stonden.