Brûly-de-Pesche, door Hitler persoonlijk uitgekozen

Mei 1940, de Duitse troepen hebben België op de knieën gedwongen en kijken vol vechtlust in de richting van Frankrijk. De aartsvijand van de Nazi’s zal de volledige toorn van de Blitzkrieg over zich heen krijgen en om alles in goede banen te leiden zal Hitler persoonlijk de operatie overzien. Zijn tijdelijke hoofdkwartier wordt neergepoot in Brûly-de-Pesche

brûly-1
Let vooral op de witte streep op de boom aan de linkerkant

Het dorp zelf had geen enkele strategische waarde. Slechts een handvol huizen, omringd door bomen en een kerk vormden de thuisbasis voor een kleine gemeenschap. Toch kregen ze in 1940, uit het niets, het bevel van de Duitse bezetter om hun woningen meteen te verlaten. Net het discrete karakter, samen met het feit dat het pal aan de Franse grens lag, was hetgeen Hitler het meest kon bekoren. Hij besloot er de Wolfsschlucht 1 te bouwen, zijn eerste hoofdkwartier buiten de Duitse grenzen.

Waar de Duitsers in een later stadium enorme complexen zijn beginnen bouwen (zoals de AtlantikWall) is Wolfsschlucht 1 naar hun standaarden nogal bescheiden. Enkele chalets waar de Führer zou gaan verblijven tijdens de operaties in Frankrijk en een bunker waarin hij zou kunnen schuilen, mocht er een tegenaanval komen. Uiteindelijk verbleef hij slechts 22 dagen in Brûly-de-Pesche en gebruikte hij de kleine bunker nooit. 

Een kerk, bioscoop en plaats van overgave

brûly-2
De overgave volgde in de kerk

In 22 dagen was de campagne in Frankrijk afgelopen en gaf het land, de grote winnaar van de Eerste Wereldoorlog, zich over. De capitulatie werd getekend in het kerkje van Brûly-de-Pesche, een gebouw dat ondertussen al was omgebouwd tot een bioscoop voor de Nazi’s. 

Vandaag de dag doet de plek dienst als toeristische bestemming, waar iedereen kennis kan maken met de enige bunker die Hitler ooit zelf liet bouwen in België. Een bijzonder detail zijn de witte strepen die op sommige bomen zijn geschilderd. Deze moesten ervoor zorgen dat het opperhoofd van de Nazi’s, tijdens zijn nachtelijke wandelingen, zijn weg terug naar de chalets kon vinden. 

Bezoeken kan enkel onder begeleiding van een gids. Klik hier voor meer informatie.