Jeanneke, minder bekend en beter verborgen

jeanneke-pis-2
Je moet een beetje zoeken voor je Jeanneke kan vinden

Manneken Pis is even onlosmakelijk met Brussel verbonden als het Atomium. Dagelijks drummen duizenden (buiten coronatijden dan toch) toeristen zich voor de ‘ket’ die aan het plassen is, in een poging de ultieme selfie te nemen. De vrouwelijke tegenhanger van het manneke, Jeanneke Pis, plast een steenworp verder ook lustig in het rond al kan ze niet altijd op dezelfde belangstelling rekenen. 

jeanneke-pis-1
Jeanneke Pis, minder populair & beter verborgen

De geschiedenis van Jeanneke, het plassende meisje, is niet meteen eentje waar paginas over kan worden geschreven. De oorsprong van het Manneken is terug te brengen tot de 17de eeuw, die van Jeanneke tot 1987. Enkele ondernemers uit de wijk Îlot Sacré vonden het jammer dat de plassende jongen op heel wat aandacht kon rekenen door toeristen die niet noodzakelijk aandacht hadden voor de commerciële wijk. De ondernemers (vaak restaurateurs) staken de koppen samen en lieten Jeanneke Pis sculpteren. Het voor die tijd erg provocatieve beeldje van een meisje dat wijdbeens zat te plassen werd in de doodlopende steeg ‘Impasse de la fidélité’ geplaatst, zodat toeristen niet alleen hard moesten zoeken om het te vinden. Ze kwamen er ook standaard voor door de beruchte ‘Rue des bouchers’ gelopen, waardoor ze al wat sneller een voet in één van de restaurants zouden durven zetten. 

realdealbanner
Real Deal Pawn Shop, de enige echte pawn shop in Belgie

Vandaag de dag kan Jeanneke wel rekenen op een bescheiden populariteit al was het maar omdat het uiterst populaire Delirium café er een terras heeft neergepoot. Het is en blijft één van die merkwaardige spots uit onze hoofdstad die je ooit eens moet hebben gezien. 

Klik hier voor de routebeschrijving.