HET moment van het jaar is wederom aangebroken. De periode waar iedere werkende (en minder werkende) mens hunkerend naar toe kijkt. De periode waarin stoom, stress en allerlei andere frustraties door de gootsteen kunnen gespoeld worden. We spreken natuurlijk van .. het verlof. Het is een moment waarop facebook in overdrive gaat, Instagram wordt overspoeld door exotische kiekjes die luxe en welvaart etaleren. De zandbak van Nieuwpoort ruimt visueel plaats voor goudgele stranden, het spelen met een badminton-setje van de Action wordt vervangen door een trip op een yacht en een potje petanque met een glas of 4 pastis doet het hem niet meer .. we gaan loungen en clubben. Het is een moment in het jaar waar het schare spaargeld in 1 keer overboord wordt gegooid, om dan maanden met een financiële kater terug wakker te worden op de werkvloer. Maar wat als je geen budget hebt ? Wat als er geen geld is ? Is een verblijf in Costa Veranda onafwendbaar of kunnen we toch uit de voeten ? Is avontuur zonder budget in deze tijden nog mogelijk of halen we toch maar beter onze gekleurde jeux-de-boules van onder het stof ? Samen met Whatmatters trekken we de baan op, zoekend naar het antwoord op de vraag “wat te doen als je geen geld hebt ?”.

wat te doen als je geen geld hebt ?

Begrijp ons niet verkeerd. We hebben niet alleen begrip voor mensen die alle remmen losgooien tijdens de vakantie, meer nog .. we kunnen het enkel maar toejuichen. De werkdruk die we doorheen het jaar over ons krijgen wordt jaar na jaar groter (en er zit niet echt betering aan te komen) en uiteindelijk moet er ooit eens stoom van de ketel. (willen we een Breaking Down-achtig iets met Michael Douglas gaan vermijden).
Maar zoals met zovele dingen in het leven is de vakantie eerder een sociaal statussymbool geworden. We geven de indruk niet meer op vakantie te trekken om uit te waaien, maar eerder om een ander de ogen uit te steken. Veel van de kiekjes die we op de netwerken te zien krijgen, tonen iets wat totaal niet leuk, noch ontspannend is MAAR anderen zijn er jaloers op dus is het een succes. Waar de jaren 80 de start waren van het democratiseren van vakantie en de markt volledig open werd getrokken toen de low-cost maatschappijen voet aan wal kregen, kunnen we opnieuw een omgekeerde trend waarnemen. Vakantie wordt terug iets waar de meer welstellende burgers kunnen genieten van de echt mooie dingen en waar het werkvolk moet tevreden zijn met een verlengd weekend op het strand van Bray-Dunes, zittend in een synthetische plooistoel achter een gestreept windscherm. (nota : Bray-Dunes is gewoonweg een schitterende plaats met heerlijke restaurants en een wereldberoemd vliegerfestival .. maar ik maak even een pointe duidelijk).

Ik behoor tot de categorie “werkvolk”, meer nog .. ik behoor tot de onderste laag van die categorie. (in de volksmond zou men ons al eens “kotjesvolk” durven noemen) Tattoos, we drinken graag een pint, buik, grote mond, vrouw die veel te knap is voor mijn présence, een scheiding, kids en een portefeuille die leger dan leeg is. Vanzelfsprekend ben ik ook stikjaloers op die knappe prenten die ik godganse dagen op instagram zie passeren. Ik wil OOK zo een vakantie beleven maar ik heb een totaal gebrek aan middelen. Een hopeloze zaak dus … of niet ?

het werkvolk moet tevreden zijn met een verlengd weekend op het strand van Bray-Dunes, zittend in een synthetische plooistoel achter een gestreept windscherm.

Wanneer ik mijn rekeningen plunder en mijn resterende nier op de zwarte markt aanbied, kan ik een budget verzamelen van 400€. Akkoord, 400€ is niet niks maar vakantiegewijs is het niet eens voldoende om een bungalow te boeken bij Centerparks, laat staan in hoogseizoen.
Maar zou ik ook (en met ik spreek ik dan heerlijk egoïstisch over mijn partner en ikzelf) exotische en dromerige foto’s kunnen maken op tropische locaties ? Zou ik met dergelijk budget ook een heuse droomvakantie kunnen beleven, iets waar anderen jaloers op zijn ? Zou ik met die resterende centen iets kunnen ervaren waarvan anderen denken dat dit duizenden euro’s heeft gekost ?

Samen met de mensen van Whatmatters en Elise van Vlaanderen (de op 4 na knapste vrouw ter wereld, waar de eerste 4 plaatsen zijn voorbehouden voor mijn dochters en mijn eigen vrouw) gaan we de uitdaging aan. Op zoek naar een heerlijke vakantie, extreme sensaties, avontuurlijke belevenissen en sensationele foto’s. Wat zijn de opofferingen die gemaakt zullen moeten worden ? Is het überhaupt mogelijk om met dit budget IETS te ondernemen of blijven we steken op één of andere louche snelwegparking ? Kunnen we, dankzij creativiteit en West-Vlaamse plantrekkerij, hier iets van maken ?

Volg dit avontuur in een bijna-live blog die zal worden bijgehouden, van wifi-point naar wifi-point.