Bretagne, het land van mysteries en legendes, het land van de originele Kelten en van Asterix en Obelix.  Ik ben zonder twijfel niet de enige die zich projecteert in het slijten van de rest van mijn dagen in deze ronduit schitterende regio van Frankrijk.
Laat ons duidelijk zijn : de regio heeft nu niet bepaald meer of minder geografische bijzonderheden dan andere regio’s (wie maken we dat wijs, natuurlijk wel, Bretagne is gewoonweg het mekka voor de avonturier) maar alle bijzonderheden hier zijn wel overgoten met een heerlijk spiritueel en bovennatuurlijk sausje.
Legendes en fantastische verhalen die in overvloed aanwezig zijn in de Grotte du Diable, de grot van de duivel.

Huelgoat biedt voor de windowshopper en standaard toerist evenveel als Noord-Korea voor de bourgondier.

Voor dit verhaal trekken we richting Huelgoat, een gehucht in de Finistère (vrij vertaald : het einde van wereld) met alles samen iets meer dan 1600 inwoners.
We moeten er niet dom over doen, Huelgoat biedt voor de windowshopper en standaard toerist evenveel als Noord-Korea voor de bourgondier.
Wat we er wel aantreffen is het bos van Huelgoat, een bos dat in de vorige eeuwen het toneel was van epische veldslagen en een bos waar druides hun toevlucht namen teneinde wijsheden te zoeken nabij de talrijke geesten die het bos zouden bevolken.

grotte-diable-huelgoat
Is dit de toegang tot de onderwereld ?

Het is ook in dit bos dat een druïde een grot ontdekte, een grot die dermate diep en stijl de grond in trok, dat hij ervan overtuigd was dat de grot toegang zou geven tot het koninkrijk van de duivel.
Als kers op de taart trekt de rivier, die zijn start kent in Le Lac de Huelgoat, doorheen de grot waardoor je in het tunnelstelsel een overdonderend lawaai te verwerken krijgt. De druide legde al snel de link dat dit het water was dat de hel moest bevoorraden en de plaats werd een plaats van religie en vooral van vrees .. het afdalen in de grot was enkel voorbehouden aan druides en magiërs van hoog aanstaan.

De grot werd op die manier het onderwerp van talrijke verhalen en legendes, legendes waar de duivel centraal stond.
Het verhaal met grootste reikwijdte is het verhaal van een rebel, die tijdens één van de talrijke Keltische oorlogen zijn toevlucht in de grot had gezocht, een vuurtje probeerde te stoken.
Op het moment dat de vijand de rebel had gevonden, probeerde hij zich te verdedigen met zijn brandende toorts, waardoor zijn kledij vuur vatte.
Uit de vlammen verrees een angstaanjagende verschijning die gepaard ging met de kreet van de duivel. De verschijning was dermate angstaanjagend dat de vijand zich terugtrok en nooit meer naar de grot terug keerde.

Onderaan de grot besef je ten volle hoe nietig de mens op zich is en dat de natuur kan geven en nemen zoals ze wil.

Hoewel de vijand waarschijnlijk de kreet hoorde van een rebel die levend aan het verbranden was en hoewel de magiërs en druides nog niet echt de fysische eigenschappen van watervallen onder de knie hadden, kunnen we niet anders dan onder de indruk zijn van dit staaltje natuurkracht. Onderaan de grot besef je ten volle hoe nietig de mens op zich is en dat de natuur kan geven en nemen zoals ze wil.
De toegang naar de hel zal er waarschijnlijk wel niet liggen, maar natuurgeweld is er des te meer.

grotte-diable-huelgoat
Een toegang, niet voor beginners.

De grot is toegankelijk maar is ten stelligste af te raden voor de minder ervaren hiker/wandelaar.
Het gebruik van een zaklamp is dan weer een absolute must en degelijk schoeisel zal potentiële ongevallen alvast een stuk de wereld uit helpen.
Maar aan de andere kant … wie valt, zal erg snel ondervinden of er onderaan de grot effectief een portaal naar een andere wereld is.

Voor meer fotos van de Devil’s cave verwijs ik jullie graag door naar onze facebook pagina.

Bezoekers aan de grot trekken ook best een volledige dag uit en voorzien ook best in het nodige water en waterdichte kledij.