Hoofdsteden en skylines, het is wat de Fransen zouden noemen “incontournable”. Iedere hoofdstad die zichzelf wat respecteert zorgt ervoor dat ze artistieke luchtlijn hebben. Iets wat mooi is om naar te kijken en wat waanzinnig goed staat op een postkaart. Brussel is geen uitzondering op die regel en menig toerist zou gaan denken “dat moet dan toch het atomium zijn” ! Maar die toerist is fout. Hetgeen Brussel visueel domineert, is niets minder dan het justitiepaleis.

Het ziet er dan ook naar uit dat het grootste en hoogste gebouw van Brussel naar alle waarschijnlijkheid nooit afgewerkt zal raken.

Om het concept van het Brusselse justitiepaleis volledig te begrijpen, moeten we even terugkeren naar de periode waarin Koning Leopold II hier de scepter zwaaide. Hij wilde van Brussel een wereldstad maken en ook justitie moest die wereldse allures volgen. Een rechtszaak in een rechtszaal is goed, een rechtszaak in een gigantische rechtszaal is beter. Zodoende werd in 1860 gestart met de bouw van het Justitiepaleis, onder leiding van Joseph Poelaert, en dit op het hoogste punt van Brussel … De galgenberg.

justitiepaleis-poelaert
De Skyline van Brussel – from above.

Het justitiepaleis moest gigantisch worden. Niet alleen omdat dit paste in de visie van Koning Leopold II, maar de burger moest met 1 blik op het paleis begrijpen dat dit een plaats was die je moest vermijden. Een inkomhal met een oppervlakte van 3600m² (die nog steeds gekend is als La salle des pas perdus) zet bij het binnenkomen meteen de toon … hier moet gehoorzaamd worden. Het justitiepaleis werd eveneens voorzien van een Rijkswachtkazerne en een eigen gevangenis .. op meerdere verdiepingen. In 1883 werd dit mastodont van meer dan 26.000m² geopend, toen het grootste gebouw ter wereld, en het werd meteen duidelijk dat het beheren van het gebouw een absolute uitdaging zou gaan worden. Sinds de dag dat het in gebruik werd genomen, is het justitiepaleis “under construction”. Wanneer bouwvakkers een deel afwerken, kunnen ze reeds beginnen met de renovatie van een ander deel. Het ziet er dan ook naar uit dat het grootste en hoogste gebouw van Brussel naar alle waarschijnlijkheid nooit afgewerkt zal raken.

Keren we terug naar vandaag, dan wordt het justitiepaleis nog steeds gebruikt voor wat het oorspronkelijk bedoeld was. Alle grootste prestige zaken, zaken over terrorisme en groot banditisme verschijnen voor de rechtbank in het immense paleis.Een permanente politie-aanwezigheid en een detachering van het leger zorgen ervoor dat het door vriend en vijand gekend is als een oninneembare burcht. Maar is dat ook effectief zo ?

De uitdaging op papier was eenvoudig : laat ons een rooftop party houden bovenaan de gouden koepel, het prestige onderdeel van het justitiepaleis …
Zijn we geslaagd of niet in onze opzet ? Ik laat onze video graag boekdelen spreken.