De kalender van de Maya’s, niet zo heel erg precies

Hoera! Het einde der tijden is nabij, weeral! De Mayakalender is al sinds mensenheugenis een solide bron voor heel wat complotisten en ook nu hebben enkele mensen berekend dat de apocalyps zal plaatsvinden op 21 juni 2020!

maya-2
Nu is het einde echt wel nabij!

Hoezo 21 juni? Was het eerder niet berekend dat het leven zou vergaan op 21 december 2012? Enkele journalisten van de krant The Sun kregen enkele interessante Tweets in het vizier, waar mathematici wereldwijd een compleet nieuwe theorie hadden ontwikkeld. Hoewel zowat de gehele planeet (met enkele uitzonderingen) de Gregoriaanse kalender gebruikt, een tijdrekening die in 1582 het daglicht zag, kenden we voorheen ook andere manieren van tellen en het bijhouden van de tijd. 

olight-banner
Olight – don’t settle for less

De Maya’s hadden hun eigen kalender (de fameuze kalender van de apocalypse) maar gedurende een korte tijd was ook de Juliaanse kalender van toepassing. Laat daar nu net, volgens enkele complotdenkers dan toch, de grote vergissing liggen. Volgens de Juliaanse kalender telt een volledig jaar 11 dagen minder dan een jaar in een Gregoriaanse telling. Wanneer we er even snel de rekenmachine bij halen, dan wordt 21 december 2012 in Gregoriaanse telling 21 juni 2020 in Juliaanse telling. Volgens de believers hebben we ons, bij het omrekenen van de Maya kalender, schromelijk vergist van rekenmodel waardoor het nakende einde er nu absoluut zeker aan zit te komen. 

De kalender van de Maya’s: even stipt als het openbaar vervoer

maya-3
We gaan allen sterven, alleen vandaag nog niet

Echt wetenschappelijk is het natuurlijk allemaal niet en het zou ook niet de eerste keer zijn dat deze internetacademici zich enigszins vergissen. Hun eerste berekening van de Mayakalender voorspelde reeds een einde in 2003 om da einde nadien telkens een paar jaar te verleggen. Bewijs voor de theorie is er, net zoals bij de vorige berekeningen, absoluut niet maar mensen die erin geloven zijn er in overvloed. Het Franse gehucht Bugarach maakt zich alvast klaar om opnieuw duizenden fanatiekelingen te ontvangen, allen op zoek naar veiligheid voor de totale vernietiging. Na corona de Maya’s? 2020 is alvast goed van start gegaan.