Vegetarisch en smaak, het is een punt van discussie

vegetarisch-top
Vegetarisch niet lekker? Dan doe je het waarschijnlijk verkeerd.

“Dat smaakt naar karton!” Ik kan onmogelijk de reacties van non-believers nog tellen wanneer het onderwerp ‘vegetarisme’ op tafel wordt gegooid. Van ‘helemaal geen smaak’ tot ‘taaier dan dit bestaat niet’, ze zijn bijna standaard geworden. Het gekke is dat die reacties meestal worden gegeven door mensen die het nog nooit hebben geproefd, laat staan dat ze weten waarover ze spreken. Maar toch .. Hoe lekker, smaakvol en vooral aantrekkelijk is vegetarisch eten nu echt? Zijn het echt volwaardige vervangers voor vlees of lijkt het alleen maar zo? Richting keuken dus waar we wat voorbeelden op het aanrecht gooiden.

vegetarisch-1
Pasta met bouletten, op z’n vegetarisch.

Mocht het nog niet gezegd zijn: ik ben een believer maar geen preacher. De stap naar de vegetarische keuken is er eentje die ik zelf heb gezet maar wat een ander doet laat me volledig koud. Je zal me dan ook zelden horen preken tegenover een vleeseter dat dit allemaal niet meer door de beugel kan. Do whatever makes you happy is het levensmotto en daar wijk ik nog niet te graag van af. Toch is het een vraag die gesteld mag worden: is het lekker? Wanneer er met substituten wordt gewerkt, maakt niet uit in welke sector het is, dan is het bijna onmogelijk de kwaliteiten van het originele te gaan evenaren. Bij vegetarische maaltijden brengt ons dat bij de look en de smaak, twee onderwerpen die in geval van voedsel doorslaggevend zijn.

Het waren niet altijd verzinsels van onwetenden

veggie-3
Een heerlijke kipfilet, zonder kip? Why not!

We moeten er niet flauw over doen: ooit was er een tijd waar een vleesvervanger zowat dezelfde textuur als smaak had, als de verpakking errond. Meer dan enkele plekjes in de winkelrekken namen ze niet in beslag want enkel die diehard hipsters kochten smaakloze tofu en inspiratieloze korn. Toch groeide stilaan het besef dat het anders en beter kon, moest zelfs en het is dankzij onze Noorderburen (ja hoor, de Nederlanders) dat de vegetarische keuken een prominente plaats kreeg in het aanbod van de supermarkten. 

veggie-4
Het aanbod is vandaag de dag ronduit riant.

Van worsten tot kipnuggets en zelfs frikandellen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een diervriendelijke variant van. In een supermarkt genre Jumbo is het aanbod ronduit riant. Voor wie het dan weer wat prijsbewuster zoekt, is ook Lidl op de tram gesprongen en groeit het aanbod aan vegetarische producten maand na maand. Het mag worden gezegd: wij zijn fan! De tijden dat eender wat gelijk smaakte liggen al lang achter ons. Dankzij een fijne mix van kruiden en specerijen zijn fabrikanten erin geslaagd zelfs de meest banale dingen te laten smaken zoals het hoort. Natuurlijk moet je nog altijd de zin hebben om te koken. Wanneer je een echte kipfilet niet kunt klaarmaken, dan gaan je skills niet echt anders zijn wanneer je het vegetarische alternatief naar voren schuift. Het volstaat om dan ook nog wat minuten moeite te steken in de presentatie van je gerecht en zelfs de meest fervente carnivoor zal niet eens doorhebben dat hij een substituut aan het eten is. 

Is er dan echt geen enkel probleem met de vleesvervangers? Zo ver zou ik nog niet durven gaan. Heel wat van de belegsoorten, die we in de volksmond ook wel eens “charcuterie” durven noemen, zijn nog steeds niet op een aanvaardbaar niveau. Ze zien er niet alleen erg synthetisch uit, ze smaken ook helemaal nergens naar en blijven dan ook op dit moment nog weg uit onze koelkast. 

Wil je het zelf gaan proberen? Dan kun je hier alvast de nodige info en producten vinden.

De vegetarische slager
Jumbo
Lidl