Het occulte, het is traditioneel voer voor vele en vooral lange discussies. De ene gelooft erin, de andere totaal niet. Voor sommigen is het niet meer dan volksverlakkerij, voor de andere staat het ontegensprekelijk vast dat de Nazi’s volop met het occulte aan de slag waren. Een ruime term en niet op zijn minst vanwege de enorm vage kennis die we over dit onderwerp beschikken. Een kennis die, meestal, dan nog afkomstig is uit het brein van menig Hollywood scenarist. “Het occulte” bestaat, dat is een feit, maar waar is het nu juist en meer nog … waar komt het vandaan?

“Het occulte” valt ons op vanwege zijn stevige en klassevolle afwerking. Het is het soort boek dat je MOET gaan vasthouden wanneer je het in de boekenwinkel ziet staan. De zwarte kaft en de gouden belettering zetten ook meteen de toon, dit is niet de zoveelste heruitgave van Ons Kookboek.

Van runenstenen tot de Hellfire club, van de Tempeliers tot Wicca en de moderne hekserij. Allen passeren ze de revue, gecombineerd met prachtige foto’s en prenten.

Wie vervolgens de moeite neemt het boek te gaan doorbladeren, wordt ondergedompeld in een heuse spoedcursus over “het occulte”. In een soort gezonde mix van encyclopedie en geschiedkundig naslagwerk, overloopt de auteur meer dan 2000 jaar aan gebruiken, rituelen en gedachtengangen die niet geheel conform de maatschappij waren en zijn. Van runenstenen tot de Hellfire club, van de Tempeliers tot Wicca en de moderne hekserij. Allen passeren ze de revue, gecombineerd met prachtige foto’s en prenten.

Door de unieke manier waarop dit boek is vorm gegeven en de kort maar duidelijke beschrijvingen, leest het geheel vlot en gaat het niet gaan vervelen. Die verveling is vaak een absolute dooddoener wanneer men gaat schrijven over zware materie met geschiedkundige insteek. Het visueel beeld van de saaie bibliothecaris, met overjaarse bril en bestoft hemd, is nooit ver weg. Maar wat we ECHT waarderen in dit boek is het feit dat de auteur, doorheen de verhalen, een beeld schetst van de evolutie van occulte geloven en gebruiken. Mensen, tradities en gebruiken die geen plaats hadden in de “normale” maatschappij, werden verbannen naar de rand van diezelfde maatschappij. Het ‘occulte’ label werd gekoppeld aan alles waar begrip totaal voor ontbrekend was en wat occult was, was fout.

Of je nu een believer bent of niet, “Het occulte” verdient zijn plaats in eender welke bibliotheek. Een naslagwerk, een inleiding tot of het ultieme bewijs dat zombies de wereld zullen veroveren? We laten het finale oordeel aan jullie over.

occulte-boek

Het Occulte
210 paginas
Uitgeverij Librero
Adviesprijs : 14.95€
Hier verkrijgbaar (link)