Brute wildernis omgeven door stedelijk geweld

westhoekreservaat-5
Volg het pad langsheen de grens tot recht in de zee

Wandelen in eigen land of zelfs wandelen in eigen provincie gaat misschien nog net iets te vaak gebukt onder een saai imago. Natuurlijk is het super om door de Alpen te hiken of om de GR20 af te ratelen maar daarom hoeft een dagje België helemaal niet saai te zijn. Meer nog, in West-Vlaanderen kun je een trip ondernemen langsheen de kust, waarbij je zou gaan denken dat je ergens in een of andere woestijn terecht bent gekomen. Het Westhoekreservaat is een unieke plek en een onbeminde parel.

Het reservaat krijgt vaak de bijnaam van “het einde van het land” en ergens klopt die term wel. Pal tegen de Franse grens aan, ga je tijdens je wandeling her en der nog oude grenspalen aantreffen. Het eerste stuk van de trip brengt je tot op het strand waar je met je ene been op Belgisch en met je andere been op Frans grondgebied kan staan. 

Van in het water tot in de Sahara

westhoekreservaat-2
Een van de talrijke duinen die je moet overwinnen

Tot aan de kustlijn is de wandeling niet eens zo heel erg bijzonder, laat ons daarover ook eerlijk zijn. Het betere werk begint vanaf het vissersdorp, wanneer je de duinen terug in kan trekken. Je komt er terecht in een stukje België dat de naam ‘Sahara’ kreeg vanwege de overduidelijke gelijkenissen. Met wat geluk kom je er misschien ook oog in oog te staan met een van de Konikpaarden die er leven. 

Wanneer je de officiële wandelroute volgt klok je af op net geen 8 kilometer. Niet overdreven veel maar ook niet te onderschatten. Wandelen in los zand, terwijl je de vele duinen moet beklimmen, gaat al snel in de benen zitten. Het blijft een schitterende en vooral coronaproof activiteit die je dicht bij huis kan doen en die je vooral heel wat waanzinnige foto’s zal gaan opleveren.

Meer foto’s zijn op onze facebookpagina te vinden. (klik)
Klik hier voor de Google Maps coördinaten. (klik)