Schijnvliegveld De Kiek, want niets is wat het lijkt

schijnvliegveld-top
Een echt vliegveld, valse vliegtuigen

Dat de Duitsers erg inventief waren om hun oorlogsvoering tot nieuwe hoogtes te brengen, is niet meteen een geheim. Toch liggen her en der, verspreid over Europa, bijzondere en vaak minder bekend plaatsen die die inventiviteit in een compleet nieuw kader weten te plaatsen. Schijnvliegveld De Kiek is zo een voorbeeld, een plaats die mee aan de basis van het succes van de blitzkrieg stond. 

schijnvliegveld-1
Niet erg groot maar o zo efficiënt

1939, de Nazi’s vallen Polen binnen. In geen tijd en onder valse voorwendselen, nemen ze het land in en laten overal een spoor van vernieling en dood achter. Heel even dacht de wereld dat Hitler het hierbij zou laten maar in geen tijd trekken zijn troepen doorheen Europa. De geallieerde eenheden vochten terugtrekkend en rekenden vooral op hun bommenwerpers om de Nazi’s tot een stilstand te brengen. De combinatie van artillerie en Luftwaffe was moordend efficiënt en enkel door het bombarderen van de vliegvelden kon men de invasie een halt toeroepen. 

Duizend bommen en granaten, alleen niet daar!

schijnvliegveld-2
Vliegveldje spelen voor gevorderden

De Duitsers wisten dat ook en installeerden in de velden en bossen van het Nederlandse Riel een volledig vliegveld. Bunkers, hangars, Messerschmitt vliegtuigen en enkele pistes maakten het plaatje compleet. Enkel, niets van dit alles leek te zijn wat het was. Scheinflughafen Kamerun was een vals vliegveld met replica’s van vliegtuigen. Kartonnen en houten exemplaren die door middel van touwen heen en weer konden worden bewogen en zo een blijk van activiteit gaven. 

schijnvliegveld-3
De bommen waren er veelal wel echt

Heel wat gedoe dus voor iets wat niet echt functioneel was, of toch? De Duitse Luftwaffe had kilometers verder een echt vliegveld, in Gilze-Rije, met een strategische waarde. Het idee was dan ook om Scheinflughafen Kamerun heel erg opvallend te maken, waardoor bommenwerpers hun lading daar zouden lossen en niet op hun echte vliegtuigen. 

Het plan werkte want tijdens verschillende bombardementen kwamen meer dan eens onschuldige burgers om het leven. Vanuit de lucht, voor de Amerikaanse en Engelse vliegtuigen, leek het immers allemaal zo echt. 

Een stil aandenken aan een gruwelijke periode

schijnvliegveld-4
Toeristen, heel wat minder gevaarlijk dan toeristen

Vandaag de dag zijn we, godzijdank, niet meer in staat van oorlog maar het schijnvliegveld bestaat wel nog. Enkele vrijwilligers spenderen er heel wat uren om de plaats in leven te kunnen houden. Het geeft bezoekers een blik op de vaak enorm creatieve middelen die werden en nog steeds worden gebruikt om een ander kapot te maken. De houten vliegtuigen staan er niet meer, een metalen exemplaar dan weer wel. Een kunstenaar bouwde het ter ere van de slachtoffers van de oorlog en het kreeg meteen een mooie plaats op het valse vliegveld. 

Het zelf gaan bekijken? Dat kan en het is volledig gratis. Je moet alleen een beetje zoeken om te vinden. (klik voor Google Maps)