Een serrewoning? Omdat het kan!

West-Vlamingen, het is en blijft een ras apart. Niet voor niets werd de term ‘deuredoen’ door hen uitgevonden en gepatenteerd. Harde werkers, doorzetters en vooral mensen die durven. Zo ook in Rekkem waar een koppel een tijd terug een waar huzarenstukje hebben geleverd. Ze bouwden er de allereerste off-grid serrewoning van het land. 

serrewoning-top
Het is een niet alledaags zicht, zo een serrewoning

Een nieuwbouw is nu niet meteen iets waar we hier veel tijd aan zouden besteden. Belgen zijn allemaal geboren met een baksteen in de maag en ooit bouwt iedereen wel iets in zijn of haar leven. Toch trok deze constructie onze specifieke aandacht voor 1 merkwaardige reden. Het bouwsel van Koen en Samia werd op die manier opgetrokken dat het een volledig off-grid bestaan kon naleven. 

Elektriciteit, water, verwarming en zelfs de meest elementaire zaken kunnen ze volledig zelf gaan genereren. Zelfs voor het afvalwater hebben ze een oplossing weten te vinden. Feit, serrewoningen zijn in ons land dan wel uitzonderlijk, nieuw zijn ze dan niet. Wat dit eco-koppel heeft verwezenlijkt is het dan weer wel.

Who’s laughing now?

serrewoning-2
Het is altijd zomer in de serre

De woning staat er ondertussen enkele jaren en toch spenderen we er nu pas aandacht aan, niet geheel toevallig. West-Vlamingen hebben nog zo een typische eigenschap, naast het feit dat ze harde werkers zijn. We zijn ook erg traditioneel en stug in onze manier van doen. ‘Als het niet stuk is moet je het niet herstellen’ is één van die motto’s die stevig verankerd zitten in onze cultuur. (want jawel, ook wij zijn West-Vlamingen) Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de bouw van de serrewoning op de nodige bakken kritiek kon rekenen. ‘Een gedrocht’, ‘bijna ondenkbaar dat men dit heeft toegelaten’ en zelfs enkele dreigementen? Het is slechts een bloemlezing van de commentaren die Koen en Samia te verwerken kregen. Ze zeggen dan wel dat ze die commentaren hebben weten te negeren maar de mens in ons begrijpt al snel dat bepaalde van die reacties keihard binnen kwamen. Tot vandaag … De energieprijzen swingen de pan uit, brandstof is een luxegoed geworden en heel wat mensen trekken richting OCMW omdat ze hun elektriciteit, water of gas niet meer kunnen betalen. Bij die mensen zitten ook heel wat keyboard cowboys die stevig van leer trokken toen de serrewoning uit haar assen verrees. 

Eigenlijk zouden die kritikasters stuk voor stuk bezoek moeten krijgen van Koen en Samia die hen, gevolgd door een fanfare, straalbelachelijk maken. “Who’s laughing now bitches” lijkt me erg toepasselijk in zo een geval. Het koppel heeft die venijnige staart van de West-Vlaamse onderbuik gelaten voor wat het is en richt haar pijlen nu op enkele nieuwe projecten, waar ook het off-grid gebeuren nog steeds centraal staat.

Meer info? Klik hier!